Singura biserica din Arhiepiscopia Iasilor care il are ca ocrotitor pe Sf. Cuvios Antipa de la Calapodesti se afla astazi in sarbatoare

Sf. Cuvios Antipa de la Calapodesti este ocrotitorul spiritual al paraclisului din cadrul Resedintei mitropolitane de la Manastirea Bucium, din Iasi. Paraclisul a fost pictat de catre profesorul Vasile Buzuloiu, fiind sfintit la data de 10 ianuarie 2005, de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a oferit mai multe amanunte despre acest paraclis mitropolitan: ‘Paraclisul inchinat Sf. Antipa de la Calapodesti si Sf. Voievod Stefan cel Mare de la Manastirea Bucium a fost sfintit in ziua pomenirii Sf. Antipa de la Calapodesti, in anul mantuirii 2005, in ziua de 10 ianuarie, de catre IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, la slujba participand si o parte dintre colaboratorii Centrului eparhial si de la manastirile iesene. Acest paraclis este primul din Arhiepiscopia Iasilor care il are ca ocrotitor pe Sf. Antipa de la Calapodesti. De ce Sf. Antipa? Pentru ca, in vietuirea sa de monah, Sf. Antipa a trait cativa ani in obstea de la Bucium, tocmai in acest loc care acum il cinsteste’.

Ca delegat al IPS Mitropolit Daniel, la Manastirea Bucium a fost prezent astazi parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi, care ne-a spus cum a fost sarbatorit hramul paraclisului manastirii: ‘Am fost randuit ca sa slujesc la acest paraclis din casa episcopala, care este recent infiintat, si exact astazi se implineste un an de cand s-a sfintit acest paraclis inchinat Sf. Cuv. Antipa si Sf. Voievod Stefan cel Mare. Impreuna cu mine a mai slujit si parintele ieromonah Dionisie, care este administrator la Manastirea Bucium si al casei episcopale, apoi a slujit si un delegat al parintelui staret Ioachim, parintele Irineu, care este si pictor la aceasta manastire din Bucium, impreuna cu un diacon de la Catedrala mitropolitana, si ne-am rugat ca sa-i multumim lui Dumnezeu, apoi Sf. Cuv. Antipa, pentru toate binefacerile pe care le-am primit si ne-am rugat impreuna ca Dumnezeu sa ne binecuvinteze, iar Sf. Antipa sa mijloceasca inaintea lui Dumnezeu, ca sa duca rugaciunile noastre si sa ne ajute si in acest an, pentru ca este foarte frumos ca inceputul de an sa-l incepem cu rugaciune, asa cum am facut si in noaptea de Anul Nou, si tot anul acesta sa avem impliniri, mai ales duhovnicesti’.

Comentarii Facebook


Știri recente