Sinaxa staretilor si staretelor manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor

Staretii si staretele manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor se vor reuni maine, 9 noiembrie 2007, la Centrul eparhial Iasi, sub presedintia PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. In cadrul sinaxei vor fi abordate probleme spirituale, dar si de ordin administrativ. Mai multe amanunte in acest sens ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Sinaxa va avea pe ordinea de zi probleme spirituale si administrative. La capitolul I al ordinii de zi se va vorbi despre monahismul in opera Sf. Ioan Gura de Aur si problemele vietii monahale astazi. Este vorba despre implinirea a 1600 de ani de la trecerea la cele vesnice a marelui pastor al Bisericii Mantuitorului Hristos, arhiepiscopul Constantinopolului – Sf. Ioan Gura de Aur, care a fost un model de monah si care, in scrierile lui, a facut adeseori referire la viata monahilor. Apoi, problemele administrative care se vor afla pe ordinea de zi sunt prezentarea Consistoriului monahal eparhial, inchinovierea sau reinchinovierea monahilor din alte eparhii sau din strainatate, disciplina monahilor si a staretilor, comunicarea staretilor cu Consiliile manastiresti si cu vietuitorii din obste si relatiile staretului manastirii cu institutiile statutului, cu turistii si pelerinii’.

De asemenea, parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a spus si de ce este importanta pentru viata monahala organizarea acestor sinaxe: ‘Asa dupa cum spunea PF Parinte Patriarh Daniel, viata monahala trebuie imbunatatita atat din punct de vedere spiritual, liturgic, cat si din punct de vedere al disciplinei si al administratiei bunurilor bisericesti, dar si in ceea ce priveste protectia monumentelor istorice. Cu prilejul sinaxei, staretii se pot cunoaste mai bine, pentru ca sunt foarte multe manastiri nou-infiintate. Este nevoie de consultare, de ajutorare, de consfatuire si indrumare, fiind necesare intensificarea responsabilitatii si invatarea din experienta altora’.

Intrunirea staretilor si staretelor manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor a devenit deja o traditie in ultimii ani, datorita initiativei PF Parinte Patriarh Daniel, dupa cum ne-a mentionat din nou parintele arhimandrit Timotei Aioanei: ‘Aceste sinaxe au devenit traditie in Arhiepiscopia Iasilor, in ultimii ani inregistrandu-se numeroase astfel de intruniri la Centrul eparhial Iasi ori la manastirile Neamt, Sihastria, Agapia, Bistrita, Durau si Popauti. In anul 2005 a avut loc, la Manastirea Neamt, sinaxa staretilor si staretelor din intreaga Mitropolie a Moldovei si Bucovinei, mai precis din toate cele patru eparhii care compun Mitropolia, aceasta fiind prima sinaxa de acest fel dupa 60 de ani’.

Comentarii Facebook


Știri recente