Sinaxa stareților și starețelor mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor a fost prezidată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la Mănăstirea Cernica

Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată, în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, de către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența stareților și starețelor de la mănăstirile din cuprinsul eparhiei, informează Ziarul Lumina.

După Sfânta Liturghie, membrii sinaxei monahale au participat la sfințirea foișorului amenajat în vecinătatea Bisericii „Sfântul Nicolae” din ostrovul mănăstirii, unde vor putea fi oficiate sfintele slujbe pe timpul verii.

Lucrările propriu-zise ale sinaxei s-au desfășurat în sala mare de conferințe a Centrului Social Cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”. După rugăciunea de deschidere și apelul nominal, arhimandritul Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale și exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și ieromonahul David Petrovici, exarhul mănăstirilor din zona de munte a Arhiepiscopiei Bucureștilor, au prezentat participanților instrucțiunile privitoare la ordinea și disciplina din mănăstiri și schituri și instrucțiunile pentru pelerini.

„Mănăstirile și schiturile sunt locuri de rugăciune și muncă, sfințenie și comuniune frățească. De aceea, în interiorul și în preajma acestora trebuie respectate ordinea și disciplina specifice acestor lăcașuri”, a spus arhim. Timotei Aioanei. În acest sens, s-au formulat instrucțiuni pentru vizitatori și pelerini care reglementează mai multe aspecte legate de ținuta vestimentară, comportamentul în interiorul mănăstirii, protejarea picturilor și a obiectelor de artă, organizarea de întruniri, găzduirea vizitatorilor, accesul în anumite compartimente ale mănăstirii, acordarea serviciilor religioase, achiziționarea de obiecte de cult și suveniruri, donații. Instrucțiunile, aprobate în cadrul sinaxei, vor fi afișate la intrarea în fiecare schit și mănăstire.

Necesitatea ajutorării mănăstirilor în curs de organizare

Fiecare stareț și stareță a prezentat situația duhovnicească și administrativă din mănăstirile pe care le păstoresc și au făcut o scurtă dare de seamă a operei social-filantropice pe care o desfășoară mănăstirile și schiturile, în contextul crizei financiare cu care se confruntă credincioșii. Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a citit programul pastoral și social în vreme de criză, aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 6-7 iulie 2010.

Întrucât o parte din mănăstiri și schituri se află într-o situație financiară dificilă sau sunt în curs de organizare, în cadrul sinaxei s-a discutat și despre necesitatea ajutorării acestora de către mănăstirile de tradiție, cu o bază materială mai bună. De asemenea, a fost discutată și problema imobilelor și terenurilor mănăstirești nerecuperate și neintabulate, precum și diferite aspecte legate de bunul mers al așezămintelor monahale.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat necesitatea reorganizării vieții monahale, astfel încât mănăstirile să devină un factor de civilizație, dar și un real sprijin pentru credincioșii aflați în dificultate din cauza crizei financiare, dublată de cea morală. La final, Patriarhul României i-a felicitat pe toți membrii sinaxei monahale pentru lucrarea administrativ-duhovnicească pe care o desfășoară în mănăstiri și le-a oferit daruri.

Comentarii Facebook


Știri recente