Sinaxa stareților și starețelor din Mitropolia Olteniei

Peste 60 de stareți și starețe din Mitropolia Olteniei s-au întrunit joi, 6 octombrie, la Mănăstirea Tismana, în județul Gorj, pentru a discuta probleme de ordin administrativ, moral și canonic, în perspectiva unei mai bune organizări a monahismului oltenesc. Sinaxa a fost prezidată de Înalt Preasfințitul Părinte Acad. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, potrivit mitropoliaolteniei.ro.

La acestă importantă manifestare au fost prezenți toți membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei: IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, IPS Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, PS Emilian Lovișteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, precum și PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria și PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.

„Monahul primește darul de a cânta împreună cu îngerii”

Lucrările sinaxei au fost precedate de săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești, în paraclisul Mănăstirii Tismana, la primele ore ale dimineții. Deschiderea evenimentului a fost marcată de cuvântul IPS Părinte Mitropolit Irineu, care a exemplificat importanța monahismului din Oltenia și actualitatea lui în viața Bisericii. IPS Părinte a adus în atenția participanților exemplul Sfântului Nicodim de la Tismana, întemeietorul de drept al monahismului din Oltenia: „Evlavia Sfântului Nicodim a rămas înrădăcinată aici, la Tismana. Acest mare dar de care se bucură toți acești bineplăcuți ai lui Dumnezeu face ca cinstirea lor să se păstreze peste veacuri. Așadar, această sfântă lavră este binecuvântată de Sfântul Nicodim pentru a rămâne și dăinui peste veacuri. În tot acest parcurs istoric, valoarea vechilor noastre centre monahale este asigurată de prezența voastră, a monahilor, care mențineți candela aprinsă. Acesta este lucrul cel mai important, ca viața călugărească să continue. De aceea noi, care am primit chipul cel îngeresc, menținem legătura sfântă, după cuvântul Psalmistului care spune: «Ce este omul că-ți amintești de el? Sau fiul omului, că-l cercetezi pe el? Micșoratu-l-ai pe dânsul cu puțin față de îngeri, cu mărire și cu cinste l-ai încununat pe el» (Psalmul 8, 4-5). Prin urmare, monahul primește darul de a cânta împreună cu îngerii «Sfânt, Sfânt, Sfânt Domnul Savaot, plin este cerul și pământul de slava Lui» (Isaia 6, 3). Viața călugărească este prinsă în simfonie cu îngerii. Ea trebuie păstrată cu orice preț pentru că face parte din integritatea noastră personală”. În continuare, PS Sebastian a evidențiat, prin intermediul referatului susținut, pericolul secularizării și denaturării monahismului românesc.

Monahismul: „un început al împărăției lui Dumnezeu în această lume”

A urmat prelegerea părintelui conf. univ. dr. Picu Ocoleanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, care a subliniat faptul că monahismul constituie o pregustare a Împărăției lui Dumnezeu. „Logica lui Hristos nu este o anti-lume. Logica lui Hristos, Logosul înomenit, este calea către Împărăție. Mântuitorul nu-și propune să zidească o anti-lume, ci mântuiește lumea aceasta, o înnoiește, o primenește. Rămâne ca și lumea să accepte mântuirea pe care Hristos ne-o dă în dar. Despre o anti-lume se poate vorbi în strădaniile monahismului de a se institui pe sine ca anticameră a Împărăției lui Dumnezeu, ca început al Împărăției lui Dumnezeu pe pământ, ori, Împărăția lui Dumnezeu a început, într-adevăr, în multe locuri pe pământ. Începe, de pildă, în fiecare biserică unde se săvârșește Sfânta Liturghie, dar și în fiecare mănăstire în care se viețuiește după logica lui Hristos cuprinsă în cuvintele Sale. Putem vorbi de o anti-lume în sensul că lumea cea nouă, pe care Hristos o sădește aici, nu funcționează după logica lumii acesteia, după duhul veacului acestuia. Biserica a refuzat pactul cu felul de a fi al lumii, pentru că lumea, de multe ori, rătăcește. De aceea, cred că monahismul este, și el, un început al împărăției lui Dumnezeu în această lume”, a conchis părintele profesor Ocoleanu.

În cadrul dezbaterilor au fost analizate mai multe puncte de interes actual din viața monahală oltenească (respectul față de ierarhie, ascultarea în mănăstire, participarea la sfintele slujbe etc.). Fiecare punct a fost intens analizat de participanți, fiecare exprimându-și în mod liber punctul de vedere. La final, hotărârile au fost așezate într-un act oficial care a fost semnat de toți participanții la sinaxă. A fost ales de asemenea și un consiliu duhovnicesc al stareților și starețelor din Mitropolia Olteniei. Totodată, la propunerea IPS Părinte Irineu, s-a stabilit organizarea anuală a acestei întâlniri, la Mănăstirea Tismana.

20 de ani de arhierie

Pentru IPS Părinte Irineu, ziua de 6 octombrie a avut o încărcătură cu totul aparte. Înalt Preasfinția Sa a sărbătorit 20 de ani de la hirotonia întru arhiereu. Fericitul eveniment a fost presărat cu flori, felicitări și rememorarea momentului providențial în care vrednicul de pomenire Nestor Vornicescu, fostul mitropolit al Olteniei, l-a uns pe actualul Mitropolit și Părinte al credincioșilor Olteniei, IPS Irineu Popa, în noua demnitate de arhiereu.

Comentarii Facebook


Știri recente