Sinaxa stareților și starețelor din Mânăstirile Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Bartolomeu, la Mănăstirea Bârsana din județul Maramureș va avea loc mâine, 23 septembrie, sinaxa exarhilor, stareților, starețelor și duhovnicilor din mânăstirile Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Întâlnirea va fi precedată de săvârșirea slujbei Sfintei Liturghii în biserica Mânăstirii Bârsana, după care lucrările propriu-zise ale sinaxei vor fi deschise prin conferința cu titlul „Monahismul – Chivotul Neamului Românesc” susținută de Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Episcopul Irineu Bistrițeanul va vorbi despre viața monahală ca viață evanghelică, trăită după modelul lui Hristos, ca mărturie în lume a unei noi vieți, prin care se prevestește plenar Împărăția cerurilor.

Programul întâlnirii va include și o secțiune a discuțiilor tematice, care vor viza atât problemele duhovnicești, cât și cele administrative ale călugărilor și călugărițelor, informează Biroul de Presă al Mitropoliei Clujului. La eveniment vor participa, alături de reprezentanții celor 105 mânăstiri și schituri din Mitropolie, Arhiepiscopul Andrei al Alba Iuliei, Arhiepiscopul Justinian al Maramureșului și Episcopul vicar Iustin al Maramureșului și Sătmarului, gazda acestei întâlniri.

La nivelul Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, întâlnirile – sinaxele exarhilor, stareților, starețelor și duhovnicilor din cele 105 mânăstiri și schituri se organizează o dată la trei ani, în conformitate cu hotărârea Sinodului Mitropolitan. Prima întrunire a fost găzduită de Mănăstirea Râmeț, în data de 9 noiembrie 2006, eveniment la care a participat și părintele Rafail Noica care a susținut o conferință despre dimensiunea profetică a monahismului și despre semnele vremii.

Comentarii Facebook


Știri recente