Sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Sibiului

Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus a găzduit sâmbătă, 24 noiembrie, sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Sibiului. La întâlnirea dintre reprezentanții mănăstirilor și schiturilor a participat Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar discuțiile s-au axat pe grija monahilor față de cei aflați în suferință, informează „Ziarul Lumina”.

Sinaxa a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în paraclisul mănăstiresc de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și o parte dintre stareții și duhovnicii așezămintelor monahale. După Sfânta Liturghie, a fost oficiat un Te Deum, în prezența IPS Mitropolit Laurențiu și a monahilor veniți la mănăstirea de la poalele Munților Făgăraș.

Lucrările sinaxei au avut loc în Aula Academiei Teologice de la mănăstire și au fost prezidate de IPS Mitropolit Laurențiu, alături de PS Episcop Andrei Făgărășanul și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă.

În cuvântul inaugural, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit monahilor și monahiilor prezenți la Sâmbăta de Sus despre rolul sinaxelor în viața unei eparhii.

„Astăzi, prin săvârșirea Sfintei Liturghii aici, la o mănăstire care a fost mult timp mama mănăstirilor din Ardeal, slujind împreună, iar apoi mulțumindu-I și preamărindu-L pe Dumnezeu prin slujba de Te Deum, n-am făcut altceva decât să ne manifestăm unitatea deplină, atât din punct de vedere canonic, cât și liturgic. Această unitate dă sens acțiunilor noastre din mănăstiri, așezăminte unde se păstrează atât credința, cât și slujirea deplină și canonică a Bisericii. Dacă pentru bisericile de la parohii există un tipic alternativ, în mănăstiri există o singură rânduială, indiferent de ora la care sunt împlinite cele șapte Laude”, a spus IPS Laurențiu.

Peste 250 de viețuitori

Au urmat apoi cele două referate ale întâlnirii, intitulate „Bolnița mănăstirească – Centru de asistență medicală și duhovnicească” și „Problematica îngrijirii bolnavilor în contextul monahismului contemporan”, susținute de protos. Teofil Șerban, duhovnicul Mănăstirii Predeal, respectiv de monahia Taisia Vulpoiu, stareța Schitului Bran.

În partea a doua a sinaxei au fost discutate problemele de ordin duhovnicesc, administrativ, liturgic, cultural și disciplinar.

„Discuțiile au vizat toate aspectele din viața celor 32 de așezăminte monahale din eparhia noastră, unde se nevoiesc peste 250 de viețuitori. Sperăm ca această sinaxă să contribuie la o mai bună desfășurare a vieții monahale din Arhiepiscopia Sibiului”, ne-a spus părintele exarh Visarion Joantă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…