Stareții și starețele din Arhiepiscopia Iașilor au participat sâmbătă, la Mănăstirea Secu, din județul Neamț, la Sinaxa anuală prezidată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Evenimentul a fost precedat de slujba Miezonopticii, a Utreniei și a Ceasurilor, iar de la ora 6:30 a avut loc Sfânta Liturghie, informează Ziarul Lumina.
Simpozionul „Decretul nr. 410/1959 – Moment de oprimare al monahismului românesc” a continuat sâmbătă, 28 noiembrie 2009, cu Sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Iașilor. După slujba Miezonopticii, a Utreniei și a Ceasurilor, a avut loc Sfânta Liturghie, oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de 10 preoți și diaconi, în Paraclisul „Sf. Nicolae” al Mănăstirii Secu, la lumina candelelor și a lumânărilor. Înainte de slujba Parastasului pentru monahii români plecați la Domnul, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a remarcat faptul că pomenirea călugărilor și călugărițelor are loc „pentru odihna sufletelor celor care au pătimit după anul 1950”. „Slujba de pomenire a fost oficiată pentru toți cei care au îmbrățișat viața mănăstirească, au avut mult de pătimit și au plecat la Domnul. Avem nevoie să continuăm intensitatea vieții lor de rugăciune, de smerenie, de onestitate, de discreție și de îndelungă-răbdare”, a spus IPS Teofan.
Sinaxa, o dată pe an
A urmat Sinaxa cu stareții și starețele din Arhiepiscopia Iașilor, în trapeza Mănăstirii Secu, prezidată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, la care au mai participat PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, arhim. Luca Diaconu, exarhul zonei Neamț, stareți și starețe din Arhiepiscopia Iașilor. În deschiderea lucrărilor sinaxei, arhim. Nichifor Horia a susținut referatul „Decretul nr. 410 – dramă a mănăstirilor din Moldova”. Apoi, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit stareților și starețelor despre sinaxa de anul trecut care a avut loc la Mănăstirea Neamț, după care și-a exprimat câteva gânduri, fundamentate pe un cuvânt al Sfântului Vasile cel Mare, dedicate Anului comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare și al celorlalți Sfinți Capadocieni, urmând ca mai apoi să fie dezbătute probleme pe care stareții și starețele le întâmpină în mănăstirile pe care le păstoresc. „Regulamentul vieții monahale prevede ca starețul sau stareța să se întâlnească în fiecare săptămână cu obștea, pentru a aborda în primul rând probleme duhovnicești, iar în al doilea, probleme legate de activitățile din săptămâna următoare. Același regulament prevede că, o dată pe an, ierarhul se întâlnește cu stareții și starețele mănăstirilor eparhiei pe care o păstorește, pentru o clipă de rugăciune și de împreună-părtășie a problemelor care definesc viața mănăstirilor din acea zonă”, a spus IPS Teofan.