Sinaxa preoților Protopopiatului Buhuși

Preoții Protopopiatului Buhuși au slujit marți, 18 februarie 2014, alături de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Buhuși, informează „Ziarul Lumina”. Slujba a fost prilejuită de Sinaxa preoților din Protopopiatul Buhuși. Cu acest prilej, au fost lansate cele trei cărți ale Episcopului-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului.

La Catedrala „Sfântul Nicolae” din Buhuși, a avut loc marți, 18 februarie 2014, Sinaxa preoților din Protopopiatul Buhuși. Întâlnirea a fost încadrată în contextul Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și Anului comemorativ al Sfinților Brâncoveni. După cum ne-a relatat pr. Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuși, la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au fost prezenți atât preoții din Protopopiatul Buhuși, cât și un număr mare de credincioși. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala preoțească „Sfântul Cozma Melodul” a Eparhiei Romanului și Bacăului, dirijată de prof. Gheorghe Gozar. „Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a venit să ne aducă binecuvântare și cuvânt de învățătură. Credincioșii s-au apropiat de sfântul potir cu frică și cu credință și L-au primit pe Hristos în Sfintele Taine. De asemenea, preoții, în cadrul Sfintei Liturghii, au primit, din mâna ierarhului, Sfântul Trup și Sfântul Sânge al Mântuitorului Iisus Hristos, aducându-și aminte de momentul hirotoniei, când ierarhul le-a încredințat Sfântul Trup, zicându-le: „Păstrează acest odor până la a doua venire a lui Hristos”. După Sfânta Liturghie, a avut loc lansarea volumelor „Îndumnezeirea omului după gândirea părintelui Dumitru Stăniloae”, „Cultul Cuvioasei Parascheva în Ortodoxie” și „Creștinismul abia începe”, semnate de PS Ioachim Băcăuanul. Cele trei cărți au fost prezentate de către pr. Valentin Băltoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de Mioara Ignat, inspector eparhial, și de prof. Eduard Cozma, de la Liceul Teologic Ortodox „Melchisedec Ștefănescu” din Roman. PS Ioachim Băcăuanul s-a bucurat că și în cadrul Protopopiatului Buhuși a avut loc un eveniment cultural inedit, de o asemenea anvergură”, a afirmat pr. protopop Vasile Cozma. La evenimentul cultural au participat, pe lângă preoții Protopopiatului Buhuși, oficialitățile locale și județene, dar și oameni de cultură. La final, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului a prezentat pe scurt gândurile Preasfinției Sale în legătură cu cele trei cărți lansate. „Considerăm că a fost o zi reușită. Mulțumim Preasfințitului Ioachim Băcăuanul pentru că a revenit în mijlocul nostru, aducând bucurie în sufletele preoților și credincioșilor din această parte a Eparhiei Romanului și Bacăului”, s-a exprimat pr. protopop Vasile Cozma.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…