Sinaxa preoților din Protopopiatul Roman

Preoții din Protopopiatul Roman au participat joi, 20 februarie 2014, la prima sinaxă din acest an. Întâlnirea a avut loc la Biserica „Sfinții Voievozi” din municipiul Roman, unde slujitorii sfintelor altare au participat la slujba Sfintei Liturghii oficiată împreună cu Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, informează site-ul epr.ro.

„Această comuniune liturgică este o bucurie pentru faptul că s-a statornicit și în Protoieria Roman sinaxa preoților al cărei rol este multiplu. Mai întâi, preoții se regăsesc în comuniune cu ierarhul locului. Apoi, sinaxa de astăzi, mai are menirea de a aduce aminte fiecăruia dintre preoți că a fost hirotonit și investit cu putere de Sus ca să răspundă la nevoile spirituale ale credincioșilor. Fiecare își amintește cu emoție mai ales de momentul când i s-a dat în mâini Trupul tainic al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe care arhiereul i-l oferă în semn că a devenit ministru al Tainelor lui Dumnezeu. Astfel, tu, o preotule ai datoria sacră, să consumi și să împarți credincioșilor acest Trup tainic”, a declarat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, care, în cuvântul său de învățătură adresat preoților a mai adăugat: „Suntem în Liturghie și trebuie să meditați la faptul că aveți datorita sacră în calitate de preoți, să împărțiți acest Trup, și totodată ca El să rămână neîmpărțit și nedespărțit, pentru că la plinirea vremii Hristos Domnul vi-L va cere întreg , deși toată viața voastră de sacerdoți aveți grijă să nu se sfârșească”.

Totodată, ierarhul a mai precizat și alte motivații ale acestei întâlniri binecuvântate.

„Sinaxa mai are și scopul didactic de a ne orienta din punct de vedere liturgic în sobor, în slujirea întreolaltă asemenea Liturghiei cerești. În al patrulea rând are și rolul de a ne trezi conștiința comuniunii pentru că preotul nu este niciodată singur și însingurat în parohia sa, ci este în comuniune cu credincioșii, cu Biserica. Fiecare slujitor al Sfântului Altar să-și amintească faptul că este un mădular al Trupului tainic al Mântuitorului Iisus Hristos și este trimis în parohie să dea identitate credincioșilor săi, dat fiind faptul că preotul în parohie vizualizează prezența ierarhului care l-a trimis canonic și trebuie să îndrume pe credincioși. În al cincilea rând sinaxa de anul acesta are o semnificație specială deoarece ea se desfășoară într-un context tematic euharistic, dat fiind faptul că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dispus ca anul acesta să fie declarat An omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și respectiv, An comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni. Este un an al reconcilierii și îndreptării întru Hristos Domnul Care Se oferă în Liturghie spre hrana noastră spirituală”, a mai specificat Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul.

La rândul său, preotul Dragoș Munteanu, protopop de Roman, și-a exprimat bucuria de a fi participat împreună cu toți preoții din ținutul Romanului la această sărbătoare duhovnicească. Sinaxa a mai cuprins și susținerea conferinței cu tema „Spovedania, antecameră a mântuirii” de către preotul Ionuț Grecu de la Parohia Chicirea.

Comentarii Facebook


Știri recente