Sinaxă monahală la Roman

Sub semnul binecuvântării Sfintei Cuvioase Parascheva, la Centrul eparhial de la Roman a avut loc ieri, 21 octombrie 2011, o nouă sinaxă a stareților, starețelor și a duhovnicilor din mănăstirile Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În duhul tradiției specifice acestor întâlniri, ieri-dimineață, părinții stareți și duhovnici din așezămintele monahale din Eparhia Romanului și Bacăului s-au rugat în Catedrala arhiepiscopală din Roman. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de arhim. Pimen Costea, exarhul mănăstirilor din Eparhia Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți. La slujba oficiată în catedrala ocrotită de Sfânta Parascheva a asistat PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Răspunsurile la strană au fost date de o corală inedită alcătuită din maicile starețe, fapt ce a înrâurit o conotație duhovnicească aparte asupra trăirii liturgico-eclesiale din vinerea Cuviosului Ilarion cel Mare. Într-o atmosferă de sărbătoare duhovnicească, bucuria prilejuită de serbarea Sfintei Parascheva fiind încă vie în sufletele tuturor, sinaxa propriu-zisă a continuat sub președinția Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, în casele de protocol ‘Episcop Lucian Triteanul’ ale Centrului eparhial Roman.

‘Importanța trăirii în comuniune hristică a vieții monahale’

În cuvântul de deschidere, arhim. Pimen Costea a mulțumit părinților stareți și maicilor starețe pentru prezența la sinaxă. PS Ioachim Băcăuanul a amintit de ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod și punerea lor în aplicare în cele 28 de schituri și mănăstiri ale eparhiei. În același timp, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a subliniat ‘importanța trăirii în comuniune hristică a vieții monahale’, precum și rolul întrajutorării între mănăstirile și schiturile eparhiei, reiterând importanța deosebită a filantropiei în viața bisericească. Sinaxa a continuat apoi cu probleme de ordin administrativ și social-economic, aspecte ale căror soluționări contribuie într-o bună măsură la bunul mers al activității într-o comunitate monahală. Între subiectele dezbătute la această sinaxă s-au aflat situația terenurilor aparținând așezămintelor monahale, situația personalului angajat și a patrimoniului mobil și imobil, aici luându-se în calcul desemnarea unei comisii de inventariere, precum și diferite probleme cu aspect juridic.

Pe lângă probleme liturgice, pastoral-misionare și administrative, PS Ioachim Băcăuanul a făcut cunoscut în cadrul întâlnirii proiectul de program pentru anul 2012, când se împlinesc 120 de ani de la trecerea la cele veșnice a episcopului Melchisedec Ștefănescu. Sinaxa stareților, starețelor și a duhovnicilor din Eparhia Romanului și Bacăului s-a încheiat apoi cu vizitarea de către cei prezenți a noii Fabrici de lumânări ‘Sfânta Fotini’ și a Complexului Muzeal din incinta Centrului eparhial de la Roman.

Comentarii Facebook


Știri recente