Sinaxă monahală la Mănăstirea Neamț

La Centrul socio-cultural „Sfântul Paisie cel Mare” de la Mănăstirea Neamț s-a desfășurat în zilele de 14 și 15 noiembrie 2012 Sinaxa monahală a stareților și starețelor din Arhiepiscopia Iașilor. Astăzi, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Paisie, cu toții au participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica așezământului de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează TRINITAS TV.

Sfântul Paisie cel Mare a fost stareț al acestei mănăstiri în ultimii 15 ani ai vieții sale și este considerat a fi unul dintre marii nevoitori și înnoitori ai monahismului românesc din veacul al XVIII-lea.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a spus: „Suntem chemați să înțelegem pe dinăuntru ceea ce a dorit Sfântul Paisie de la viața sa, de la viața frățimii sale, de la viața lumii. Nu avem cuvinte să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar pe care l-a oferit Moldovei, Mănăstirii Neamțului, prin geniul de sfințenie al Sfântului Paisie de la Neamț”.

Tema sinaxei monahale a fost despre gândul la moarte. Lucrările au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.

„Suntem peste 2000 de suflete în mănăstirile din Arhiepiscopie. S-a depășit acest număr anul trecut. Responsabilitatea fiind uriașă, numărul fiind mare, capacitatea de influențare imensă, în ceasul morții vom da seama nu numai de ce am împlinit fiecare, ci de influența în bine sau în rău pe care am exercitat-o în jurul nostru și asupra întregului monahism ortodox. Responsabilii pentru această influențare suntem noi. Eu și frățiile voastre”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate referate pe marginea temei, participanții având totodată posibilitatea să își împărtășească și experiențele personale.

Un punct important pe ordinea de zi a fost și abordarea problemelor administrative cu care se confruntă stareții și starețele în cadrul așezămintelor monahale.

Comentarii Facebook


Știri recente