Sinaxă în Argeș și Târgoviște

La Mănăstirea de maici Văleni, construită pe Valea Râului Topolog, a fost organizată miercuri, 4 iulie 2012, sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prezidată de IPS Arhiepiscop Calinic, după cum informează site-ul eparhiaargesului.ro, citat de Ziarul Lumina. Marți a fost sinaxă și la Reședința eparhială din Târgoviște.

În cadrul sinaxei de la Văleni, fiecare mănăstire din cuprinsul eparhiei a prezentat în fața Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Calinic un raport de activitate în plan administrativ-duhovnicesc. În partea a doua a acestei sinaxe au fost prezentate proiectele care urmează să fie realizate în fiecare mănăstire. De asemenea, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a venit cu noi propuneri care privesc îmbunătățirea activităților administrative și conduita personalului monahal.

De asemenea, marți, 3 iulie, a avut loc la Reședința eparhială din Târgoviște, sub președinția Înalt Preasfințitului Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, sinaxa stareților, starețelor și a duhovnicilor din această arhiepiscopie. Pe ordinea de zi s-au aflat diverse aspecte duhovnicești referitoare la viața monahală, aspecte administrative, culturale și de învățământ, precum și aspecte economice-gospodărești, după cum ne informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Evenimentul a debutat cu slujba de Te Deum, urmată de cuvântul de binecuvântare și învățătură al Înalt Preasfinției Sale, care a evidențiat, printre altele, importanța unei astfel de întâlniri, precum și rolul monahismului în misiunea și pastorația Bisericii noastre. De asemenea, ierarhul a arătat că, acolo unde nu se trăiește vocația monahală cu profunzime, există riscul de a se ajunge la un automatism ce afectează echilibrul propriei persoane, al comunității monahale și chiar al comuniunii cu ceilalți credincioși.

În continuare, s-au dezbătut problemele concrete ale fiecărei mănăstiri, s-au propus soluții pentru optimizarea comunicării cu Centrul eparhial și s-a accentuat nevoia unei mai bune colaborări între mănăstiri.

La finalul întâlnirii, Înalt Preasfințitul Nifon a sintetizat problemele discutate, îndemnând pe stareți și pe starețe la o mai activă implicare în buna organizare a propriilor mănăstiri și în misiunea Bisericii noastre în contemporaneitate.

Sinaxa reprezintă adunarea stareților, a starețelor și a duhovnicilor mănăstirilor în care se discută probleme de ordin duhovnicesc, administrativ și cultural, fiind și un bun prilej ca aceștia să-și poată împărtăși experiența spirituală și gospodărească, dar și să inițieze proiecte comune de promovare a misiunii Bisericii în societatea de astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente