Sinaxa cu stareții și starețele din Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfântul Daniil Sihastrul’ – Durău găzduiește de ieri Sinaxa cu stareții și starețele din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. În această dimineață va fi săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Stareții și starețele din Mitropolia Moldovei și Bucovinei au participat ieri la Sinaxa mitropolitană, prezidată de Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La lucrările de ieri au fost prezenți și IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, precum și exarhii din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În deschiderea întâlnirii Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a amintit că sinaxa stareților și starețelor dintr-o mitropolie se organizează potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române odată la trei ani. ‘Ne-am adunat aici ‘ca să avem cu toții același gând întru Domnul Hristos’, după cum spune Sfântul Apostol Pavel. Cine sunt acești ‘toți’, în contextul monahal? Arhiereul, starețul sau stareța și obștea. Două din cele trei elemente sunt aici’, a spus IPS Teofan, care a continuat să amintească de voturile monahale care se depun de orice candidat la călugărie.

‘Mănăstirea este pregustarea împărăției cerurilor’

‘La această sinaxă ar trebui să vorbim doar de voturile monahale. Sfântul Nicolae Velimirovici spune că voturile monahale corespund, prin dimensiunea lor contrară, celor trei abuzuri uriașe care se fac în lume: abuzul de putere, de avere și de plăcere. Abuzul de putere este înlăturat de călugăr prin ascultare, abuzul de bogăție prin votul sărăciei, iar cel de plăcere este înlăturat prin votul fecioriei. Noi preluăm de la Sfinții Apostoli taina trăirii în autenticitate. Sunt Sfinți Părinți care amintesc de faptul că mănăstirea este pregustarea împărăției cerurilor. Călugărul trăiește deja precum trăiesc îngerii’, a adăugat Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Arhim. Ioan Harpa, exarhul zonei Botoșani și starețul Mănăstirii Popăuți din Botoșani, a susținut referatul cu tema ‘Starețul în viața liturgică a mănăstirii’, iar arhim. Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și starețul Mănăstirii Putna, a prezentat tema ‘Starețul – părinte duhovnicesc al obștei mănăstirești’. De la 18:30 a rulat filmul documentar ‘Părintele Paisie, Duhovnicul’, realizat de postul de televiziune al Patriarhiei Române, TRINITAS TV. De la ora 19:00 s-a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia în Biserica ‘Buna Vestire’ a Mănăstirii Durău. În această dimineață va fi săvârșită Sfânta Liturghie începând cu ora 7:00. În continuare vor fi susținute două referate, care vor fi însoțite de discuții.

Comentarii Facebook


Știri recente