Sinaxa conducerilor mănăstirești din Eparhia Dunării de Jos

La Centrul Eparhial din Galați s-a desfășurat ieri, 3 octombrie a.c., din inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Casian, Episcopul Dunării de Jos, sinaxa conducerilor mănăstirești din cuprinsul eparhiei. La acest eveniment au fost prezenți stareții, starețele, ieromonahii, secretarii și contabilii tuturor mănăstirilor din episcopie. Programul zilei a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită de către toți ieromonahii din eparhie, în frunte cu arhim. Daniil Oltean, vicar administrativ, în catedrala episcopală din Galați. În cuvântul rostit după săvârșirea Sfintei Liturghii, chiriarhul locului a arătat legătura sfântului prăznuit ieri, Dionisie Areopagitul, cu obștea monahilor și monahiilor. „Sfântul de astăzi a scris o operă intitulată «Despre ierarhia cerească», adică despre îngeri, iar noi știm și mărturisim că monahismul este chipul îngeresc. Aripile camilafcei sunt aripile îngerilor, sunt aripile duhului, nu ale trupului. Ierarhiile îngerești sunt ierarhii coborâtoare în smerenie”. În continuarea cuvântului său, Preasfințitul Casian a arătat că „sinaxa administrativă trebuie să fie precedată întotdeauna de sinaxa euharistică”. Totodată, Episcopul Dunării de Jos a evocat în mesajul său figurile a doi monahi remarcabili ai Ortodoxiei românești: părintele Cleopa și părintele Sofian, primul – monah al pustiei, al doilea – monah ce a făcut pustie în mijlocul orașului. Nu a fost uitată nici împlinirea a 15 ani de la adormirea în Domnul a „patriarhului teologiei românești”, părintele Dumitru Stăniloae. „Scrierile filocalice traduse și comentate de părintele Stăniloae sunt o reflexie a viețuirii și spiritualității monastice”, a mai spus ierarhul Dunării de Jos.

După încheierea programului liturgic, participanții s-au întrunit în sala „Episcop Chesarie Păunescu” a Centrului Eparhial, unde protos. Chesarie Sâmpetru, starețul mănăstirii „Sfinții Arhangheli” din Galați a susținut referatul cu titlul „Rolul și importanța rânduielilor liturgice în viața mănăstirilor”, prin care a evidențiat centralitatea slujirii și participării liturgice în viața monahală. În partea a doua a întâlnirii, au fost analizate chestiuni de ordin administrativ, precum stabilirea întrunirilor cu regularitate ale sinaxelor, cu fixarea unei tematici de discuție și prezentarea unui referat de specialitate, dar și organizarea Consistoriului Monahal Eparhial, în baza prevederilor statutare ale Bisericii Ortodoxe Române.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 231/ 4 octombrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…