Simpozionul UNESCO „Andrei Șaguna – 200 de ani de la naștere”

În zilele de 30 și 31 octombrie 2008 se desfășoară la Sibiu manifestările organizate de Comisia Națională a României pentru UNESCO, pentru marcarea aniversării UNESCO „Andrei Șaguna – 200 de ani de la naștere”.

Joi ,30 octombrie a.c., la ora 15.00, a avut loc la sediul Bibliotecii ASTRA din Sibiu, simpozionul cu tema „Andrei Șaguna – 200 de ani de la naștere”. Cu acest prilej, Academicianul Mircea Păcuraru a prezentat lucrarea sa dedicată marelui cărturar, om politic și mitropolit, iar Revista Transilvania a lansat un număr aniversar pe această temă. În aceeași zi, începând cu orele 19.00 a avut loc un concert festiv, la Filarmonica de Stat din Sibiu.

Astăzi, 31 octombrie, va avea loc dezvelirea plăcilor comemorative UNESCO, în memoria lui Andrei Șaguna, după cum urmează: ora 9.30 la Sediul Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului, ora 11.00, la mausoleul Andrei Șaguna de la Rășinari și ora 12.00, în clădirea Protopopiatului de la Săliște.

Manifestarea este organizată de Comisia Națională a Romaniei pentru UNESCO și se desfășoară în prezența Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolit al Ardealului și Arhiepiscop al Sibiului, Ministrului Culturii și Cultelor, Domnul Adrian Iorgulescu, a Domnului Martin Bottesch, Președintele Consiliului Județean Sibiu, și a Domnului Klaus Johannis, Primarul Municipiului Sibiu.

Viața și opera mitropolitului Andrei Șaguna ( 1808-1873) stau sub semnul unei personalități de dimensiuni europene prin formație, prin misiunea pastorală, prin ampla sa dedicare educării și culturalizării românilor din Transilvania, fapt pentru care, în acest an, printre cele 67 de aniversări la scară mondială, UNESCO marchează și împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Șaguna.

Comentarii Facebook


Știri recente