Simpozionul științific internațional la Galați

În perioada 15-17 mai, la Galați are loc Simpozionul științific internațional intitulat „2013 – Anul jubiliar al Sfinților Împărați Constantin și Elena și Anul comemorativ «Părintele Dumitru Stăniloae»”, organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos prin Departamentul teologic al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos”.

Simpozionul a debutat miercuri prin săvârșirea, în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, a unei slujbe de Te Deum de către ÎPS Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Secțiunea I a purtat numele „Evocarea părintelui Dumitru Stăniloae” și se înscrie în evenimentele organizate cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod a anului 2013 drept an comemorativ al Părintelui Dumitru Stăniloae, la împlinirea a 110 ani de la naștere și a 20 de ani de la mutarea la Domnul a ilustrului profesor.

În Aula Magna a Universității „Dunărea de Jos”, corala „Ortodoxia” a Arhiepiscopiei a susținut un mic concert pascal, după care IPS Casian a deschis lucrările simpozionului. „Să nu se creadă că părintele Stăniloae a fost doar un filozof al teologiei și al culturii, ci a fost fascinat de întâlnirea cu omul necăjit, bolnav și singur. A văzut în paharul de apă pe care îl dai omului bolnav astăzi pe Iisus Hristos, pe Care Îl chemi să te ajute. De aceea, sunt sigur că, în duhul lui, se bucură că teologia iubirii a rodit în filantropie. Niciodată în viața Bisericii Ortodoxe Române, poate, nu s-a făcut o legătură mai profundă între teologie, Liturghie și slujirea socială”, a arătat Înaltpreasfinția Sa potrivit edj.ro.

Prof. univ. dr. ing. Lucian Georgescu, președintele Senatului, și prof. univ. dr. ing. Toader Munteanu, prorector, au transmis cuvinte de bun venit și felicitări din partea Universității „Dunărea de Jos” din Galați pentru organizarea simpozionului.

„Pentru el, modul de viață filocalic devenise o a doua natură”

În centrul expunerilor s-a aflat doamna Lidia Stăniloae, fiica părintelui profesor Dumitru Stăniloae, care a evocat chipul, personalitatea și opera tatălui său, arătând că „el a trăit pentru ceilalți și după el a rămas tot ceea ce a făcut pentru ei, pentru credință, pentru ca spiritualitatea și cultura noastră să nu se piardă”. De asemenea, „pentru el, modul de viață filocalic devenise o a doua natură”, urmărind doar gândirea și săvârșirea faptelor ziditoare pentru semeni, într-un trup în care „mândria nu avea ce căuta”. „Am învățat de la el că la temelia întregii umanități, care se înțelege ca umanitate, și nu ca o specie animală, cu funcțiuni exclusiv biologice, stau poruncile Domnului: să nu înșeli, să fii cinstit. Ele sunt premisele oricărei aspirații către îmbunătățirea spirituală, către dobândirea chipului de drept, bineplăcut lui Dumnezeu”, a mărturisit Lidia Stăniloae.

Pr. prof. dr. Nicolae Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a oferit auditorilor câteva impresii despre părintele Stăniloae, deprinse de-a lungul anilor, mai întâi ca elev, apoi ca student și doctorand și în final colaborator în cadrul universitar.

În continuare, lect. dr. Reinhold Gestrich, reprezentând Universitatea Protestantă din Ludwigsburg, Germania, a prezentat o recenzie a lucrării dr. Michael Weber, „Omul duhovnicesc și teologia harului, în opera părintelui Dumitru Stăniloae”.

Pr. prof. dr. Ioan Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, a făcut trecerea către cea de-a doua parte a simpozionului, cea dedicată Anului omagial al Sfinților Împărați, prezentând referatul cu titlul „Biserica străromână, parte a Bisericii Universale, în vremea Sfântului Constantin cel Mare”.

Simpozionul științific internațional se va încheia vineri 17 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente