Simpozionul ‘Sf. Ioan Gura de Aur – ierarh, teolog, filantrop’, s-a incheiat

Simpozionul ‘Sf. Ioan Gura de Aur – ierarh, teolog, filantrop’, care s-a desfasurat ieri si astazi la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu s-a incheiat. Timp de doua zile, parinti profesori si invitati din tara, dar si din Grecia si Germania, au sustinut lucrari despre viata si opera Sf. Ioan Gura de Aur, de la a carui trecere la cele vesnice se implinesc anul acesta 1600 de ani. Cum s-au derulat lucrarile ieri, in prima zi a simpozionului, ne-a spus Stefan Toma, consilier in cadrul Arhiepiscopiei Sibiului: ‘Prima alocutiune a apartinut IPS Parinte Mitropolit Laurentiu, care si-a exprimat bucuria si multumirea ca Sibiul organizeaza un eveniment de o astfel de anvergura. L-a prezentat pe Sf. Ioan Gura de Aur drept cel mai mare predicator al tuturor timpurilor, cel mai mare teolog, un teolog al pocaintei, un dascal al rugaciunii. De asemenea, IPS Sa s-a referit si la o vorba a PF Parinte Daniel, care a spus ca prin Sf. Ioan Gura de Aur s-a ajuns ca sa se vorbeasca in Ortodoxie mult mai mult de Constantinopol decat de Ierusalim. Dupa aceea, a urmat cuvantul lui Adolf-Martin Ritter, de la Heidelberg, care ne-a vorbit despre personalitatea de exceptie a Sf. Ioan Gura de Aur sub tema: ‘Ce pot invata luteranii de azi de la Sf. Ioan Gura de Aur’? A urmat cuvantul parintelui Mircea Pacurariu de la Sibiu, care a vorbit despre Sf. Ioan Gura de Aur in Biserica Ortodoxa Romana. Dupa aceea, a vorbit parintele Herman Pitters care a vorbit despre insemnatatea Sf. Ioan Hristostom pentru formularea invataturii de credinta a Bisericii Luterane din Transilvania in secolul al XVI-lea, dupa care a avut loc conferinta celor doi profesori de la Tesalonic (Christos Arabatsis si Pannaghiotis Ifandis), care au vorbit despre soteriologia aplicata in panegiricile patristice, respectiv exemplul Sf. Ioan Gura de Aur’.

In dupa amiaza zilei de ieri au continuat sustinerea lucrarilor a parintilor profesori de la Facultatile de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, Sibiu si Iasi, dar si invitati din alte orase. Dimineata, simpozionul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii la capela Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu, dupa care a fost reluata sustinerea lucrarilor referitoare la viata si invatatura Sf. Ioan Gura de Aur, dupa cum ne-a spus tot consilierul Stefan Toma: ‘S-a deschis programul cu Sf. Liturghie oficiata in capela Facultatii de Teologie, dupa care, de la ora 09.00, a urmat conferinta prof. Martin George, de la Berna, sub tema ‘Ioan Hristostom ca episcop inovator’. A urmat prof. Torstein Tollefsen, de la Oslo, care a vorbit despre ‘Sf. Ioan Gura de Aur – critic al nestorianismului’. Dupa el a urmat parintele Nicolae Chifar de la Sibiu, care a prezentat extrem de amanuntit pozitia Sf. Ioan Gura de Aur fata de nedreptatea sociala. A urmat Konstantin Bozinis de la Atena, care a vorbit despre teologie si politica in gandirea Sf. Ioan Hristostom. Dupa pauza a urmat parintele Ion Vicovan de la Iasi, care a avut drept tema: ‘Teologia hristostomica a filantropiei’, apoi a urmat Nicoleta Acatrinei de la Zürich, care a vorbit despre Sf. Ioan Hristostom si homo ecumenicus. Dupa aceea, a urmat Mihalea Palade de la Bucuresti, parintele Vasile Mihoc, Claudiu Ariesan de la Timisoara, care a vorbit despre Sf. Ioan Hrisostom intre polemica si simpatie, parintele Nicolae Jan de la Alba Iulia, care a prezentat tema ‘Omiliile Sf. Ioan Gura de Aur la nasterea Maicii Domnului’, si Remus Feraru de la Timisoara, cu tema ‘Educatie si pedagogie in gandirea Sf. Ioan Gura de Aur’.

Nu in ultimul rand, Stefan Toma, consilier in cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, ne-a prezentat si concluziile simpozionului ‘Sf. Ioan Gura de Aur – ierarh, teolog, filantrop’, care s-a desfasurat in aceste zile, la Sibiu: ‘Putem spune ca timp de doua zile, Sibiul s-a aflat sub binecuvantarea Sf. Ioan Gura de Aur. Am asistat la o receptare integrala a personalitatii Sf. Ioan Gura de Aur deopotriva pe fundamentul lucrarilor sale si a gandirii sale, dar si pe fundamentul bibliografiei contemporane. Am avut invitati din lumea ortodoxa, din lumea catolica, din lumea protestanta, constientizand impreuna cat de mult Sf. Ioan Gura de Aur ne apartine noua, ortodocsilor, si intregii lumi ecumenice. Asadar, a avut loc o creionare a personalitatii sale, cu referire la viata, la opera, la gandirea sa si la impactul pe care il are in lumea in care traim. Am sesizat apoi aportul urias al Sf. Ioan Gura de Aur in formarea pastoral-misionara a tinerei generatii, am constatat cu totii ca Sf. Ioan Gura de Aur este un sfant al ecumenicitatii, un sfant la care putem sa ne raportam intr-un mod productiv. Consideram ca acest simpozion, ale carui lucrari vor fi publicate, constitue un eveniment teologic academic de anvergura internationala’.

Comentarii Facebook


Știri recente