Simpozionul „Serile filocalice” organizat de ASCOR București a debutat ieri

Ieri,15 noiembrie, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a debutat simpozionul „Serile filocalice”, organizat de Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români – filiala București. Deschiderea a avut loc în prezența Preasfințitului Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar patriarhal, informează TRINITAS TV.

Prima prelegere a fost susținută de domnul academician Emilian Popescu. Întâlnirea a fost prezidată de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar-Patriarhal și a avut ca temă „Sfântul Vasile cel Mare model de ierarh”.

Academicianul Emilian Popescu a vorbit pentru Radio TRINITAS despre cele mai importante aspecte din viața și activitatea Sfântul Vasile cel Mare asupra cărora s-a discutat : „Cel mai mare efort al lui s-a îndreptat în două direcții și anume acela al apărării Ortodoxiei împotriva ereziilor, aceasta a fost lupta lui de bază, pentru că la vremea respectivă Imperiul era condus din punct de vedere religios de oameni care trecuseră la erezia ariană, iar a doua direcție a fost aceea a grijii pentru oamenii săraci, pentru oamenii care aveau nevoie de ajutor. A organizat,și prin asta s-a făcut celebru acea instituție de ajutorare de la marginea orașului Cezareea Capadociei, numită cu un termen generic Vasiliada, unde erau spitale, azile pentru bătrâni, azile pentru leproși și pentru tratarea lor, pentru călători, era un fel de cartier in care erau mai multe clădiri, depozite de alimente, unde se adunau donațiile pe care le făceau oamenii bogați.”

Alte două întâlniri sunt programate pentru 17, respectiv 22 decembrie. Invitați vor fi Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, care va vorbi despre „Jertfirea pentru ceilalți ca măsură a maturității duhovnicești” și Părintele Lect. Dr. Gheorghe Holbea, care va susține conferința cu tema „Cum ne vede Dumnezeu, frumusețea nestinsă din om”.

Comentarii Facebook


Știri recente