Simpozionul Părintele Profesor Dr. Dumitru Stăniloae – Pelerin pe calea bucuriei Învierii Domnului, la Arhiepiscopia Râmnicului

În Sala „Iosif Episcopul” a Așezământul Pastoral-Cultural „Sfântul Ierarh Calinic”, din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, a avut loc astăzi, 29 ianuarie 2013, începând cu orele 11.00, Simpozionul „Părintele Profesor Dr. Dumitru Stăniloae – Pelerin pe calea bucuriei Învierii Domnului”, informează arhiram.ro.

Evenimentul, organizat de către Arhiepiscopia Râmnicului și Seminarul Teologic „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și sub coordonarea Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, se încadrează în seria de manifestări dedicate comemorării Părintelui Dumitru Stăniloae la împlinirea a 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice. Moderatorul întâlnirii a fost Părintele Constantin Olariu, Inspector pentru catehizarea tineretului în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului.

În deschiderea simpozionului Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a adresat un cuvânt de întâmpinare și a prezentat referatul cu tema: „Părintele Dumitru Stăniloae: slujitor și teolog al Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos”.

În continuare, profesorii invitați și-au prezentat în plen comunicările, după următorul program:

– Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Resceanu, Facultatea de Teologie din Craiova – „Antropologia la Părintele Dumitru Stăniloae”;

– Pr. prof. Irinel Cojocaru – „Momente cardinale ale vieții și activității Pr. prof. Dumitru Stăniloae”;

– Pr. Prof. George Pomenește – „Ascetica și mistica ortodoxă – conceptul de îndumnezeire în gândirea Părintelui Dumitru Stăniloae”;

– Pr. prof. Petre Mateescu – „Ethos-ul național în gândirea Părintelui Dumitru Stăniloae. Ortodoxie și românism. Reflexii asupra spiritualității poporului român”;

– Pr. prof. dr. Nicolae Proteasa – „Spiritualitate și comuniune în Liturghia ortodoxă – comentariu liturgic și modul sfințirii comunității liturgice”.

În cadrul simpozionului a susținut un cuvânt despre personalitatea Părintelui Dumitru Stăniloae și Conf. Univ. Dr. Remus Grigorescu, Inspector General Adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea.

La finalul expunerilor, tânărul Cosmin Diaconu, elev la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae”, a prezentat referatul cu care a câștigat locul I la etapa eparhială a Concursului Național „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”, urmând să reprezinte Eparhia Râmnicului la faza mitropolitană.

Premierea concursului închinat vieții și operei Părintelui Prof. Dr. Dumitru Stăniloae

În partea a doua a simpozionului a avut loc premierea elevilor participanți la etapa eparhială a Concursului Național „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice” ce s-a desfășurat vineri, 25 ianuarie 2013, la Seminarul Teologic „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

Șaisprezece elevi de la clasele a XI-a și a XII-a ale Seminarului Teologic vâlcean au participat la concurs și au avut de redactat un eseu pe marginea vieții, operei și gândirii teologice a Părintelui Prof. Dr. Dumitru Stăniloae. Acest concurs național își propune să descopere pe cei interesați de aprofundarea și promovarea operei Părintelui Dumitru Stăniloae.

Cei 16 tineri participanți la etapa eparhială a concursului au fost premiați de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, oferindu-li-se diplome și cărți, iar câștigătorii locurilor I, II și III au primit ca premiu mai multe volume din opera Părintelui Dumitru Stăniloae.

La finalul manifestării, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul le-a mulțumit participanților la simpozion și le-a vorbit elevilor seminariști despre importanța organizării acestui eveniment, motivându-i să se apropie de viața și opera părintelui Stăniloae. Evenimentul de astăzi a constituit un bun prilej pentru elevii seminariști să înțeleagă importanța slujirii preoțești pe toate palierele sale: intelectual, pastoral-misionar și duhovnicesc.

La eveniment au participat oameni de cultură, părinți profesori de la facultățile de teologie și de la Seminarul Teologic „Sf. Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, preoți, profesori de religie, studenți și elevi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…