La Muzeul Unirii din Iasi a debutat cea de-a VII-a editie a Simpozionului National ‘Monumentul – traditie si viitor’, simpozion care se desfasoara cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Doamna Aurica Ichim, coordonatoarea acestui simpozion, a subliniat necesitatea organizarii unor asemenea simpozioane despre problemele cu care se confrunta monumentele istorice: ‘Este foarte necesar. Dumneavoastra veti sesiza monumente schilodite, pur si simplu. Monumentul incepea sa fie resturat de la faza in care era gasit, or acum cercetatorii au inteles ca nu se mai poate reincepe o restaurare de la faza in care gasim monumentul, fiindca monumentele noastre au suferit foarte multe transformari, or noi trebuie sa respectam adevarata realitate si identitate a monumentului’. In cadrul simpozionului sunt prevazute a fi luate in discutie aspecte referitoare la tehnicile si tehnologiile aplicate in restaurarea monumentelor istorice, istoria unor monumente uitate, integrarea monumentelor istorice in spatiul ambiental actual. De asemenea, simpozionul va cuprinde si o sectiune speciala intitulata ‘Istoria unor monumente’. Din nou cu amanunte, coordonatoarea simpozionului, doamna Aurica Ichim: ‘Avem cercetarea arheologica, cercetarea de arhitectura, dupa aceea avem tehnici si tehnologii de restaurare a monumentelor istorice, avem o problema care va fi chiar o dezbatere a integrarii monumentelor istorice in spatiul ambiental actual si istoria de monumente uitate. Tocmai asa se aduce in actualitate istoria monumentelor cu adevarat’. La simpozionul de la Iasi sunt prezenti numerosi istorici, cercetatori, arhitecti, restauratori, ingineri si alte categorii de specialisti din domeniul restaurarii monumentelor istorice din intreaga tara. La fel ca si in ceilalti ani, si de aceasta data, referatele si comunicarile sustinute in cadrul simpozionului vor fi publicate intr-un volum special.
Adormirea Maicii Domnului, ultima treaptă a urcușului ei duhovnicesc: Hram la Putna
Mănăstirea Putna și-a serbat luni hramul istoric. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a vorbit despre pururea-fecioria Maicii Domnului și taina Învierii ei, iar Arhimandritul Melschisedec Velnic, starețul mănăstirii, a precizat că Maica Domnului poartă de grijă…
Patriarhul Daniel a resfințit Biserica Mănăstirii Ghighiu | Galeria Foto
Patriarhul Daniel a resfințit luni, 15 august 2022, Biserica Mănăstirii prahovene Ghighiu, în urma lucrărilor de restaurare efectuate în perioada 2017-2020. Alături de Preafericirea Sa au slujit Episcopii Ieronim al Daciei Felix și Mihail al…
Patriarhul Daniel: Sărbătorile lunii august ne ajută să ne gândim la cele de pe urmă ale vieții noastre
Anul bisericesc este pus sub ocrotirea Maicii Domnului, având la început nașterea, iar la final adormirea ei. Adormirea Maicii Domnului, alături de Schimbarea la Față a Domnului și de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul ne…
Biserica Mănăstirii Ghighiu a fost resfințită în urma lucrărilor de restaurare
Patriarhul Daniel, împreună cu Episcopii Ieronim al Daciei Felix și Mihail al Australiei și Noii Zeelande, a resfințit luni Biserica Mănăstirii prahovene Ghighiu, în urma lucrărilor de restaurare efectuate în perioada 2017-2020. Biserica are hramurile…
FOTO: Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală (2022)
Cu ocazia praznicului închinat Maicii Domnului în data de 15 august, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene