Simpozionul Național Monumentul – Tradiție și Viitor, la Iași

Printre evenimentele importante prilejuite de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, se numără organizarea de către Muzeul Unirii din Iași, în perioada 12-16 octombrie, a Simpozionului Național „Monumentul – Tradiție și Viitor”, informează Radio TRINITAS.

Deschiderea oficială a lucrărilor ediției a 8-a a avut loc astăzi la amiază, prilej cu care Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat un mesaj de binecuvântare participanților și a arătat misiunea pe care o au restauratorii de monumente: „Am putea vorbi despre o responsabilitate de sacerdot, de mare preot pentru persoana care slujește un monument, precum preotul slujește Liturghia. Aveți adesea în mână piatră veche de sute de ani sau o frescă purtătoare de sfinți. Am putea spune că orice monument este o Sfântă a Sfintelor pentru cei care au capacitate să simtă importanța acelor pietre, a acelor ziduri”.

Tema ediției din acest an a simpozionului este „Monumente fortificate”.

La eveniment participă numeroși specialiști de prestigiu din țară, din domeniile cercetării, conservării și restaurării monumentelor istorice.

Tot astăzi, la Muzeul Unirii din Iași a fost vernisată expoziția „Arta pelerinajului. Obiecte creștine în spațiul est și sud-est carpatic (secolele IV-XVI)”. De asemenea a fost dezvelită și sfințită o placă comemorativă montată pe clădirea Muzeului Unirii.

Comentarii Facebook


Știri recente