Simpozionul național Istorie, spiritualitate și eroism la Râmnicu Vâlcea

Din dorința de a consemna recunoștința față de înaintași, față de eroii neamului românesc, în Sala de festivități „Iosif Episcopul” a Așezământului Pastoral-Cultural „Sfântul Ierarh Calinic” din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, s-a desfășurat astăzi, 21 octombrie, de la orele 12,00, Simpozionul Național „Istorie, spiritualitate și eroism”, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Organizatorii evenimentului au fost Arhiepiscopia Râmnicului, Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța și Serviciul istoric al Armatei, sub coordonarea Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Tema centrală a simpozionului a fost personalitatea Generalului de Corp de Armată Dr. Paul (Pavel) Teodorescu, erou al neamului românesc și ctitor spiritual al Bisericii străbune.

Evenimentul s-a bucurat și de participarea Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care în deschiderea simpozionului a rostit un cuvânt de întâmpinare. Apoi, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul în calitate de gazdă a întâlnirii a prezentat evenimentul.

Mai întâi s-a dat citire Mesajului Statului Major al Forțelor Navale, transmis de către Comandor Dr. Bocai Corneliu și Mesajul Statului Major al Forțelor Navale, transmis de General Dr. Gălușcă Alexandru.

În continuare, potrivit programului, invitații și-au prezentat în plen comunicările: Prof. Univ. Dr. Valentin Ciorbea, Universitatea „Ovidius” din Constanța – „Generalul Paul Teodorescu – Personalitate a vieții militare românești”, Comandor Dr. Glodarenco Olimpiu, Muzeul Marinei Române – „Generalul Paul Teodorescu și dezvoltarea gândirii navale românești în perioada interbelică”, Drd. Luminița Giurgiu, Expert în cadrul Serviciului Istoric al Armatei – „Armata și Biserica, Stavrofora Emanuela Oprea, Stareța Mănăstirii Dintr-un Lemn – „Personalitatea Generalului Paul Teodorescu”.

Referitor la acest eveniment Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul a relatat:”În simpozionul organizat astăzi, s-a dorit să se omagieze personalitatea generalului Paul Teodorescu, dar și să se evidențieze legătura dintre Biserică și Armată, conlucrarea dintre cele două instituții pentru binele poporului român. Generalul Teodorescu, personalitate marcantă, a fost o persoană înzestrată de Dumnezeu cu multe virtuți pe care le-a cultivat de-a lungul vieții sale, slujind deopotrivă statul și poporul român, dar și Biserica. A trăit în ultima parte a secolului al XIX-lea și în secolul XX, plecând la ceruri în anul 1981, iar sfârșitul acestei vieți pământești l-a găsit la mănăstirea Dintr-un Lemn din Arhiepiscopia noastră, mănăstire pe care a rectitorit-o aproape din temelie chiar în timpul celui de-al doilea Război Mondial”, a spus Preasfinția Sa.

La acest demers științific au participat preoți, profesori universitari, cadre militare, cercetători, jurnaliști, monahi și monahii, profesori și elevi ai Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea.

Generalului de Corp de Armată Dr. Paul (Pavel) Teodorescu, personalitate a vieții militare românești, între anii 1938 și 1940, în perioada când era Ministru al Aerului și Marinei, a restaurat și înfrumusețat în totalitate Sfânta Mănăstire Dintr-un Lemn, urmând ca în anul 1942 să fie resfințită de către IPS Nifon Criveanul, Mitropolitul Olteniei. După după încheierea lucrărilor de restaurare, generalul Paul Teodorescu a hotărât de comun acord cu conducerea Eparhiei Râmnicului, ca sfânta mănăstire să fie dedicată tuturor aviatorilor și marinarilor români căzuți la datorie pentru apărarea țării, a neamului românesc și a credinței ortodoxe strămoșești.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…