Simpozionul Misiunea sacramentală a Bisericii Ortodoxe în context european, la Bruxelles

În perioada 28 iunie-1 iulie 2011, la Bruxelles, are loc simpozionul „Misiunea sacramentală a Bisericii ortodoxe în context european”, informează orthodoxero.eu. Organizată de către Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Române pe lângă instituțiile europene, în colaborare cu Parlamentul European, întâlnirea reunește peste 20 de profesori de teologie sistematică și drept canonic de la facultățile de teologie din România și Belgia.

Pe fondul transformărilor rapide și profunde cu care se confruntă societatea românească și, implicit, Biserica Ortodoxă Română, în contextul unei Europe unite și secularizate, Reprezentanța Patriarhiei Române la Bruxelles și-a propus să faciliteze o întâlnire a profesorilor de teologie români în vederea inițierii unui dialog constructiv pe marginea problemelor cu care se confruntă creștinii ortodocși în societatea contemporană.

Marți, în prima zi a simpozionului discuțiile au vizat cu precădere viața familiei ortodoxe în contextul actual: specificitatea ontologică a celor două sexe, sensul Tainei Cununiei, problematica divorțului și caracterul sacramental al celei de-a doua nunți, căsătoriile mixte, fertilizarea artificială și inseminarea in vitro au fost doar câteva dintre subiectele abordate.

Miercuri, participanții au efectuat o vizită la sediul din Bruxelles al Parlamentului European, unde a fost organizată o sesiune informativă asupra instituțiilor europene, a procedurilor de lucru, precum și a problemelor actuale ale Uniunii Europene. Apoi, lucrările simpozionului au continuat la sediul Reprezentanței BOR la Bruxelles, cu o sesiune prezidată de către ÎPS Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale. Cele două referate au fost prezentate de către Prof. Joseph Famerée și Prof. Léon, de la Facultatea de Teologie Catolică din Louvain-la-Neuve, Belgia, care au vorbit despre conștiința sacramentală și canonică a Bisericii Romano-Catolice.

Întâlnirea va lua sfârșit astăzi, 1 iulie, după o sesiune dedicată implicării Bisericii Ortodoxe Române în dialogurile inter-ortodoxe și ecumenice.

Comentarii Facebook


Știri recente