Simpozionul internațional Vocația mărturisitoare a Bisericii. De la Sfânta Taină a Botezului la jertfa martirică

Cu prilejul celei de-a XIII-a ediții a manifestărilor religioase și culturale dedicate prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Râmnicului, în Sala de festivități „Iosif Episcopul” a Așezământului Pastoral-Cultural „Sfântul Ierarh Calinic” din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, s-a desfășurat, astăzi, 26 septembrie, Simpozionul Internațional „Vocația mărturisitoare a Bisericii. De la Sfânta Taină a Botezului la jertfa martirică”, după cum ne informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Evenimentul s-a bucurat și de participarea Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, gazda întâlnirii.

În deschiderea simpozionului, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a rostit cuvântul de întâmpinare, după care, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul în calitate de amfitrion al întâlnirii a prezentat evenimentul. În continuare, potrivit programului, ierarhii, cercetătorii și profesorii invitați și-au prezentat în plen comunicările, lucrări care vor fi tipărite în cursul anului într-un volum la editura Arhiepiscopiei Râmnicului.

Simpozionul s-a desfășurat în două părți. În prima parte dedicată Mărturisirii credinței în Sfânta Taină a Botezului și a Căsătoriei au fost prezentate următoarele referate:

– PS Lucian, Episcopul Caransebeșului – Taina Botezului în Didahiile Sfântului Antim Ivireanul.

– PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei – Destinul familiei într-o societate aflată sub hegemonia provizoratului. Repere de psiho-sociologie pastorală aplicată.

– Dr. Talaat Takla Mourkus Ataas – președintele Asociației Ortodoxe Copte „Sfântul Mina” din România – Taina Sfântului Botez și a Sfintei Cununii în Biserica Ortodoxă Coptă din Egipt. Rânduială și semnificație teologică.

– Pr. Conf. Dr. Ilie Ivan, Facultatea de Teologie Pitești. – De la Betleemul duhovnicesc la Golgota Învierii.

– Pr. Dr. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” Râmnicu-Vâlcea, – Curajul mărturisirii.

– Pr. Irinel Mihai Cojocaru, Seminarul Teologic „Sf. Nicolae” Râmnicu-Vâlcea, – Persoana umană ca intenționalitate spre comuniune jertfelnic-mărturisitoare.

– Ierom. Nectarie Liciu, – Reprezentarea icoanei Botezului în bisericile vâlcene din sec. XVI-XVIII. Biserica Bolniță a Mănăstirii Cozia și Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena a Mănăstirii Horezu.

În cea de-a doua parte a Simpozionului dedicată Decretului 410/1959 și prigoanei comuniste împotriva monahismului românesc Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a prezentat un referat despre curentul neoisihast și părintele Arhim. Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului despre Vocația mărturisitoare a monahismului românesc. Tot aici a fost prezentat documentar realizat de Biroul Media din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului în care sunt prezentate mărturii ale monahilor și monahiilor care au suferit în urma Decretului 410/1959.

În cadrul Simpozionului a avut loc și lansarea volumului „Femeia în Biserică, familie și societate” a Episcopului Vartolomeu Stănescu, ediție îngrijită și prefațată de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul și apărută la Editura „Sfântul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Râmnicului cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim. Cartea a fost prezentată de către părintele Constantin Olariu, iar doamna Prof Gabriela Ene, Inspector General al Inspectoratului Școlar Vâlcea a rostit o alocuțiune despre „Rolul și responsabilitatea femeii în educarea și evoluția societății românești”.

La manifestare au fost prezenți ierarhi, preoți, profesori universitari, istorici, jurnaliști, monahi și monahii, profesori și elevi ai Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente