Simpozionul internațional Taină și comuniune la Caransebeș

În sala de festivități a Episcopiei Caransebeșului a avut loc pe 24 aprilie 2012 deschiderea festivă a Simpozionului Internațional „Taină și comuniune”, organizat de episcopia Caransebeșului în cadrul manifestării „Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin”, ediția a VI-a, după cum ne-a precizat Protos. Casian Rușeț.

La această manifestare au participat opt ierarhi, membrii ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, peste 50 de istorici și cercetători din Transilvania și Banat. Alături de invitați au mai luat parte studenți și seminariști ai școlilor teologice caransebeșene, precum și clerici din Episcopia Caransebeșului.

Manifestarea de astăzi a debutat printr-un recital de cântări duhovnicesc cu relevanță asupra temelor propuse, recital susținut de către un grup de slujitori ai noii catedrale episcopale din Caransebeș.

Temele simpozionului, teologică și istorică au fost legate de proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2012 ca „Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, la care se adaugă tema istorică Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna și Banatul. Aceasta din urmă a fost aleasă având în vedere recenta canonizare a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și pentru a evidenția contribuția Sfântului Mitropolit la promovarea vieții bisericești din Banat. De numele acestui mare ierarh și cărturar al Bisericii se leagă multe evenimente importante ce ilustrează viața Bisericii din Banat, între care la loc de cinste amintim înființarea Episcopiei Caransebeșului, în anul 1865 și vrednica păstorire a primilor doi episcopi, Ioan Popasu și Nicolae Popeea, ucenici devotați ai Marelui și Sfântului Mitropolit.

După comunicările în plen și cuvintele de binecuvântare ale ierarhilor prezenți a avut loc lansarea volumelor: PS Lucian, Episcopul Caransebeșului și Prof. Dr. Petru Bona – Parohiile ortodoxe române din Eparhia Caransebeșului, editura Episcopiei Caransebeșului, 2012; Pr. prof. dr. Vasile Munteanu – Scrieri teologice și istorice, editura Episcopiei Caransebeșului, 2012; Pr. medic Cornel Jupâneanț – Taina Sfântului Maslu – o interpretare teologică și medicală, editura Episcopiei Caransebeșului, 2012;

După prezentarea volumelor de carte s-a vernisat expoziția documentară cu privire la relațiile dintre Episcopia Caransebeșului și Sf. Mitropolit Andrei Șaguna, precum și o expoziție foto-documentară despre activitatea Episcopiei Caransebeșului de la înființare (1865) și până în timpul episcopului Nicolae Popea (1908).

Pentru cei prezenți în sala de festivități a Episcopiei a mai fost vernisată expoziția de icoane realizate de studenții facultății de Teologie ortodoxă din Cluj, sub îndrumarea domnului lect. Univ. dr. Marcel Muntean.

Comentarii Facebook


Știri recente