Simpozionul internațional Taină și comuniune la Caransebeș

În Sala de festivități ‘Episcop Elie Miron Cristea’ a Episcopiei Caransebeșului a avut loc, ieri dimineață, 24 aprilie 2012, deschiderea festivă a Simpozionului internațional ‘Taină și comuniune’. Simpozionul este organizat de Episcopia Caransebeșului în cadrul manifestărilor cultural-religioase ‘Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin’, ediția a VI-a, informează Ziarul Lumina.

La această manifestare devenită tradițională pentru Eparhia Caransebeșului au participat opt ierarhi, peste 50 de istorici și cercetători din Transilvania și Banat. Alături de invitați, au mai luat parte elevi și studenți ai celor două instituții de învățământ teologic din Caransebeș, precum și clerici din Episcopia Caransebeșului.

Temele simpozionului, atât cele teologice, cât și cele istorice, au fost legate de proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2012 ca ‘Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor’, la care se adaugă tema istorică ‘Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna și Banatul’.

Manifestarea a debutat printr-un recital de cântări duhovnicești, cu relevanță pentru temele propuse, recital susținut de către un grup de slujitori ai Catedralei episcopale cu hramurile ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’ din Caransebeș.

După comunicările în plen și cuvintele de binecuvântare ale ierarhilor prezenți a avut loc lansarea volumelor PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, și prof. dr. Petru Bona – ‘Parohiile ortodoxe române din Eparhia Caransebeșului’, Editura Episcopiei Caransebeșului, 2012; pr. prof. dr. Vasile Munteanu – ‘Scrieri teologice și istorice’, Editura Episcopiei Caransebeșului, 2012; pr. medic Cornel Jupâneanț – ‘Taina Sfântului Maslu – o interpretare teologică și medicală’, Editura Episcopiei Caransebeșului, 2012.

După prezentarea volumelor de carte s-a vernisat expoziția documentară cu privire la relațiile dintre Episcopia Caransebeșului și Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna, precum și o expoziție foto-documentară despre activitatea Episcopiei Caransebeșului de la înființare (1865) și până în timpul episcopului Nicolae Popea (1908).

Cei prezenți în sala de festivități a Episcopiei Caransebeșului au vernisat și expoziția de icoane realizate de studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, sub îndrumarea domnului lect. univ. dr. Marcel Muntean.

Comentarii Facebook


Știri recente