Sub înaltul patronaj al Arhiepiscopiei Sibiului și Mitropoliei Ardealului, Consiliului Județean Brașov, Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Făgăraș, la Mănăstirea „Brâncoveanu” Sâmbăta de Sus, a avut loc deschiderea Simpozionului Internațional „Stat și viață privată în regimurile comuniste”. Proiectată a se desfașura în zilele de 3-5 iulie, manifestarea științifică se bucură de sprijinul Fundației Culturale „Negru Vodă” Făgăraș, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) și Asociației Culturale „Mozaic” Cluj-Napoca.
Cuvântul de bun venit al organizatorilor a fost rostit de prof. Florentin Olteanu, care s-a referit și la legătura dintre simpozion și proiectul transformării fostei Cetăți/castel medieval din Făgăraș într-un muzeu al represiunii comuniste împotriva adversarilor din fostele instituții militare și a țăranilor făgărășeni. Totodată, a salutat și încurajat prezența elevilor de liceu premiați de IICCR prin prezența la cursurile unei școli de vară, recompensă acordată pentru interesul și efortul lor în studierea și înțelegerea sistemului represiv comunist. Din partea autorităților locale a transmis salutări deputatul Gheorghe Gabor, care s-a referit la drama lipsei moralei în rândurile tineretului. A urmat cuvântul de învățătură al gazdelor, transmis de părintele Mihail, care a atras atenția asupra realității conform căreia, singura carte adevarată de istorie este Sfânta Scriptură, datorită punerii istoriei în relație cu Dumnezeu; de aici necesitatea abordării tematicii simpozionului ca un mesaj creștin. Tot din partea organizatorilor a transmis mulțumiri și Cosmin Florin Budeancă (IICCR).
Festivitatea de deschidere s-a încheiat cu prezentarea a două din cele trei cărți anunțate: prof. Ioan Ciupea a semnalat noutățile aparute în cercetarea temei, în timp ce doamna Doina Jela a accentuat nevoia recuperării stimei de sine a poporului român.