Simpozionul International de Muzica Bizantina de la Iasi s-a incheiat

Pe parcursul acestor zile au fost sustinute lucrari pe baza unor studii referitoare la muzica bizantina si au fost organizate doua concerte de muzica psaltica la Catedrala mitropolitana din Iasi. Evenimentul a fost organizat de catre Centrul de Studii Bizantine Iasi in colaborare cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Care au fost concluziile la care au ajuns participantii la acest simpozion ne-a spus principalul organizator al evenimentului, prof. dr. Gabriela Ocneanu de la Universitatea de Arte ‘G. Enescu’ din Iasi: ‘Ne-am simtit aici mai atasati de Biserica care ne este foarte draga si de locul unde se practica aceasta muzica. Intreaga ambianta a fost mai propice, mai favorabila nu numai unor discutii savante, dar unei apropieri sufletesti intre noi, ortodocsi din diferite tari ale Europei, din Rusia, Romania, Finlanda, Portugalia, si cred ca s-a reusit mai mult ca oricand sa realizam o comuniune, nu numai stiintifica, deoarece este un domeniu asa de vast incat multa vreme ne-ar trebui sa discutam, insa am reusit sa realizam o comuniune sufleteasca’.

Prof. dr. Gabriela Ocneanu a tinut sa-i multumeasca IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, pentru implicarea in buna organizare a Simpozionului International de Muzica Bizantina care s-a desfasurat la Iasi: ‘Am fost tare fericiti ca IPS Mitropolit Daniel a fost alaturi de noi. Este o mare cinste pentru noi, fiind o gazda deosebit de placuta. Nu numai ca am discutat probleme interesante cu IPS Sa, dar ne-am simtit bine, ne-am simtit ca intr-o familie si sper ca toti oaspetii nostri au simtit acelasi lucru, ei fiind foarte bucurosi’.

Unul dintre participantii la cea de-a XIII-a editie a Simpozionului International de Muzica Bizantina este prof. Christian Hannick, seful catedrei de slavistica a Universitatii Würzburg din Austria, care ne-a spus ce impresii i-a lasat Simpozionul desfasurat in aceste zile la Iasi: ‘Conferinta n-a reusit sa rezolve toate problemele care se pun sau care se pot pune, dar ne-a ajutat sa ne facem o impresie mai completa asupra problemelor pe care le pune cultura muzicala ortodoxa, mai ales cea care are in centrul ei Romania si Moldova. Faptul ca la conferinta au participat membrii ai atator reprezentanti ai traditiei culturale muzicale ortodoxe a ajutat foarte mult la intregirea tabloului asupra culturii muzicale. M-a impresionat sa vad numarul mare de tineri care participa la practicarea si trasmiterea acestei culturi muzicale. A fost o conferinta remarcabila si foarte fructuoasa’.

Comentarii Facebook


Știri recente