Simpozionul international de la Manastirea Neamt s-a incheiat

In prezenta IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la Casa Hozeva din cadrul Academiei ortodoxe ‘Sf. Ioan Iacob’ de la Manastirea Neamt a debutat ieri Simpozionul international ‘Dimensiunea spirituala a drepturilor omului’. In acest an, tema simpozionului este ‘Educatia pentru demnitatea umana’, o tema de mare actualitate, dupa cum a subliniat si IPS Mitropolit Daniel in cuvantul de deschidere: ‘Aceasta tema este una de foarte mare actualitate. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis ca anul acesta toate eparhiile din tara, toate protopopiatele si preotii din Biserica Ortodoxa Romana sa participe la una sau doua conferinte dedicate integrarii Romaniei in Uniunea Europeana – perspective, sanse, probleme si desigur, eforturi care trebuiesc facute. Printre eforurile de integrare exista si acest aspect foarte important al educatiei pentru demnitatea umana. De aceea, dorim ca sa scoatem in evidenta actualitatea temei din aceasta perspectiva. Asadar, Tratatul constitutional al UE, in lista valorilor fundamentale ale UE, art. 2 face referinta mai intai la demnitatea umana, apoi la libertate, democratie, egalitate, statul de drept si respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Cel dintai articol al cartei drepturilor fundamentale ale UE stipuleaza, de asemenea, ca demnitatea umana este inviolabila. Desi constitutia UE promoveaza atat individualitatea, cat si solidaritatea umana, totusi s-a observat pe drept cuvant ca ea nu leaga in mod direct si suficient una de alta libertatea umana si unitatea sociala. Avem o afirmare a libertatii individului pe de o parte, a pietei, avem pe de alta parte si afirmarea unei solidaritati umane, dar nu exista o legatura directa exprimata intre libertatea umana si comunitatea sociala. De aceea, exista inca mult de reflectat si de elaborat in aceasta privinta, o educatie care sa lege deodata libertatea umana de comunitatea sociala, afirmarea persoanei, libertate si coresponsabilitatea in societate. Articolul 52 din partea I a Tratatului constitutional, punctul al treilea stipuleaza ca UE mentine un dialog deschis, transparent si constant cu Bisericile si organizatiile cu caracter filozofic si neconfesional. Demnitatea umana fiind o valoare fundamentala, ea trebuie promovata cu prioritate in dialogul deschis, transparent si constant. Prin aceasta, referinta permanenta la demnitatea umana in orice dialog cu UE o ajuta sa nu devina o autosuficienta si sa nu se inchida in dimensiunea ei economica, juridica si politica, ci sa afirme valorile deasupra valutei. Daca Bisericile nu aduc permanent aceasta tendinta a oricarei institutii de a deveni autosuficienta atunci noi nu producem un dialog transparent, deschis si creator, ci un dialog de rutina’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a explicat, apoi, celor prezenti de ce educatia pentru demnitate reprezinta o prioritate actuala pentru intreaga societate: ‘Educatia pentru demnitate in Biserica este o practica traditionala, dar ea a devenit acum si o prioritate actuala pentru societate. De la inceputurile predicarii Evangheliei si pana astazi, toate Bisericile crestine au facut in primul rand educatia credinciosilor pentru demnitatea umana. De la primii sclavi pe care i-a botezat Biserica si pe care i-a considerat frati si surori in Hristos, ca asta a fost cea dintai manifestare a apararii demnitatii umane de catre Biserica, botezarea sclavilor care nu erau considerate fiinte umane, ci doar instrumente, pana la lupta Bisericilor in timpurile moderne impotriva totalitarismelor de dreapta sau de stanga; de la afirmarea permanenta ca omul este creat dupa chipul lui Dumnezeu pana la toate ritualurile de penitenta si de pocainta, caci toate pacatele sunt transgresiuni impotriva demnitatii umane. Biserica a tot facut educatie pentru demnitate. Acum aceasta educatie trebuie facuta intr-un mod mai structurat si mai legat de problemele societatii de astazi. Noi avem o baza solida, si anume demnitatea umana este o valoare transcendenta si imanenta, spirituala si sociala. Daca se afirma numai partea juridica sau partea filozofica fara partea transcendenta, religioasa a demnitatii umane din punctul de vedere crestin angajamentul nostru nu este total, ci este doar unul conventional si nu marturisitor. Din acest punct de vedere trebuie precizat ca pentru Biserici, fiinta umana este mai mult decat un cetatean al unui stat sau al UE. Fiinta umana este chipul lui Dumnezeu Creatorul’.

Despre importanta educatiei in ceea ce priveste demnitatea umana a vorbit in discursul sau si PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iasi: ‘Din partea Bisericii Catolice a fost si ramane mai departe, asa cum a spus si IPS Mitropolit Daniel, o preocupare majora, continua asupra acestei demnitati a omului si asupra acestei misiuni pe care o avem cu totii pentru a-i ajuta pe oameni sa ajunga sa cunoasca aceasta demnitate. Adica sa colaboram cu totii la aceasta educare la demnitate. Problema educatiei este una foarte importanta pe care o are si Biserica, si omul. Ca atare, noi ne aflam tot mai aproape de aceasta misiune importanta pentru educarea oamenilor incepand de la cei mai mici. Ma bucur sa stiu ca exista o astfel de preocupare si ca in Europa astazi n-ar trebui sa se uite niciodata acest fundament al educatiei omului care este tocmai Dumnezeu, Care a asezat in om chipul Sau’.

Tema editiei din acest an a simpozionului international de la Manastirea Neamt nu a fost aleasa intamplator. De ce a fost aleasa ca tema principala ‘Educatia pentru demnitatea umana’ ne-a spus prof. Laurentiu Soitu, director al Centrului regional de educatie al adultilor din cadrul Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi: ‘Tema a fost aleasa pentru acest an cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel. Este o dimensiune esentiala a fiintarii noastre in lume, de care vom da socoteala in egala masura toate organizatiile si institutiile vietii sociale. Avem o traditie, teme care au concentrat cu adevarat atentia tuturor factorilor care sunt preocupati de ceea ce inseamna fiintarea noastra in lume. Este obligatoriu sa tinem minte ca drepturile omului sunt drepturi generice. Cum spunem noi, cei de la Facultatea de Filozofie, sunt cele date prin trimiterea noastra a oamenilor in lume. Sunt drepturi de care factorii politici au a tine seama, si e foarte bine ca in ’48, prin Declaratia Universala a Drepturilor Omului, decidentii vietii politice importanti ai vremii au gandit sa aiba o asemenea declaratie. Nu trebuie sa uitam niciodata ca ceea ce ne-a fost dat trebuie respectat’.

Simpozionul international ‘Dimensiunea spirituala a drepturilor omului’ s-a incheiat astazi cu o noua sesiune de comunicari. Care au fost principalele concluzii prezentate ne-a spus prof. Laurentiu Soitu: ‘Concluziile au fost sesizate de IPS Mitropolit Daniel, cea dintai fiind aceea ca intalnirea noastra de doua zile a generat chiar proiecte de actiune. Pr. prof. Gheorghe Popa, prorectorul Universitatii ‘Al. I. Cuza’, a retinut ca utila gandirea unor programe de educatie pentru demnitate inscrise in curriculum-ul studentilor, dar si pentru masteranzi. Toate acestea demonstreaza ca exista solutii pentru a gasi mereu alte si alte variante de gandire a programelor educationale’.

Comentarii Facebook


Știri recente