Simpozionul Hristos – Calea, Adevărul și Viața, la Biserica Galata din Iași

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași a găzduit, timp de trei zile, Simpozionul „Hristos – Calea, Adevărul și Viața”, ediția a XVI-a. În prima zi a fost organizată o expoziție de artă sacră, iar în cea de-a doua zi a simpozionului s-a vorbit despre demnitatea creștină a tânărului. Aseară, credincioșii parohiei i-au ascultat pe invitații la eveniment care au dezbătut tema „A fi creștin astăzi”.

Manifestările simpozionului au început vineri, 7 decembrie, cu vernisajul expoziției internaționale „Dialog cu sacrul”, ediția a II-a, organizată de pr. paroh Mircea Stoleriu și pregătită de Adrian Stoleriu și Zamfira Bârzu. În deschiderea vernisajului, după cum aflăm de pe site-ul ziarullumina.ro, pr. paroh Mircea Stoleriu a apreciat calitatea expoziției și și-a exprimat bucuria pentru participarea la eveniment a unor artiști de seamă. „Avem expozanți din Basarabia, Italia, Japonia, Statele Unite ale Americii și din țara noastră. Expoziția se circumscrie temei simpozionului din acest an, „A fi creștin astăzi”, întrucât ea are misiunea de a atrage aici artiști. Invitația noastră este și un stimul pe care îl adresăm artiștilor de a dialoga cu sacrul. Omul, care a fost creat de Dumnezeu, este chemat la îndumnezeire („Fiți sfinți, pentru că Eu sunt Sfânt” – I Petru 1, 16). Această chemare este permanentă și de aceea trebuie trăită fiecare dintre noi”, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu.

„Sacrul este un exercițiu afectiv de iubire”

Prof. dr. Petru Bejan, critic de artă, a făcut în continuare referire la deosebirea dintre sacru și profan. „Ordinea profană este cea obișnuită în care ne instalăm zilnic, de dimineață până seara, intrăm într-un ritm care ne duce la serviciu, ne îndeamnă la repaus, la lectură, la consum de media s.a. Intrăm în registrul sacru atunci când accesăm evenimentul, sărbătoarea, întâmplarea inedită. Există lucruri care ne scot din banal, cum ar fi mersul la biserică. Acesta este un ceremonial pe care ni-l asumăm în zilele de sărbătoare și în duminici. Artistul simte nevoia unui alt tip de comunicare. Comunicarea cu sacrul este un eveniment și pentru artistul de astăzi. Artistul poate să picteze în registrul strict profesional. Nu întotdeauna investește acea emoție pe care să o socotim ancorată în sacru. Sacrul este un exercițiu afectiv de iubire. Artistul investește în imagine, făcând-o să iasă din indiferență, pentru a deveni afectivă”, a amintit prof. dr. Petru Bejan, care a făcut în continuare câteva referințe la artiștii care au expus în galeria de artă a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași.

În partea a doua a manifestării a avut loc o masă rotundă cu titlul „Frumosul în viața creștinului” (accepțiunea frumosului astăzi). Părintele paroh Mircea Stoleriu a subliniat în debut că, pentru creștin, frumosul este ceea ce se identifică cu Dumnezeu. În continuare, au vorbit prof. univ. dr. Petru Bejan (Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași), prof. dr. Jeno Bartoș, conf. dr. Cristian Ungureanu, conf. dr. Octaviana Marincaș și conf. dr. Cristian Nae (Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași).

„Demnitatea creștină înseamnă asumarea unei mărturisiri”

Simpozionul „Hristos – Calea, Adevărul și Viața” a continuat sâmbătă, 8 decembrie, cu seara dedicată tinerilor. Tema întâlnirii, la care au participat aproape 100 de tineri, a fost „Demnitatea creștină a tânărului de azi”. Tinerii au fost împărțiți pe grupe de discuții, apoi au raportat concluziile în fața celor prezenți. Ei au abordat următoarele subpuncte: semnificația și sensurile demnității creștine, tânărul creștin trăitor și mărturisitor al credinței, atitudinea tânărului creștin în fața lumii decăzute, tânărul creștin beneficiar al tehnicii moderne. În cadrul celei de-a doua seri și-au adus contribuția și au intervenit cu scurte alocuțiuni pe marginea temei: conf. dr. Octaviana Marincaș, pr. lect. dr. Adrian Dinu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. dr. Nicolae Nicolescu, slujitor la Biserica „Sfântul Lazăr” din Iași, pr. Daniel Tărnăuceanu, de la parohia Avântu, Protopopiatul Hârlău, pr. Ioan Larie și studentul Claudiu Patrașcu. Conf. dr. Octaviana Marincaș a atras atenția că pe mai multe canale media se difuzează informații cu privire la depresivitatea lumii. „Acesta este un mesaj subliminal, mai ales când se spune că depresia se instalează foarte devreme la copii. Atunci, foarte curând va veni cineva și ne va spune: „Sunteți depresivi, nu mai judecați bine, faceți ce vă spunem noi”. Adesea, noi suntem tratați într-un mod necorespunzător. Consider că demnitatea creștină înseamnă asumarea unei mărturisiri. Este necesară implicarea în viața de zi cu zi a societății. Viața creștină este o provocare și o răstignire. Această răstignire se face păstrând permanent demnitatea creștină”, a remarcat conf. dr. Octaviana Marincaș. Părintele paroh Mircea Stoleriu a vorbit la final despre importanța mărturisirii credinței în fața celor din jur și despre iubirea față de aproapele. Corul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, dirijat de George Chirilă, a susținut la final un concert de colinde.

„A fi creștin astăzi”

Aseară a avut loc ultima întâlnire din cadrul simpozionului la care au participat enoriașii din parohie. Pe marginea temei alese, „A fi creștin astăzi”, au vorbit prof. Adrian Neculau, conf. dr. Bogdan Neculau de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, pr. lect. dr. Adrian Dinu, pr. Constantin Andrei, de la parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Bărboi din Iași și pr. Ioan Larie, slujitor la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași. Corul parohiei „Adormirea Maicii Domnului” a interpretat la final câteva colinde, apoi a fost vizionat filmul „Gianna Jessen, supraviețuitoarea unui avort”.

Comentarii Facebook


Știri recente