Simpozionul „Episcopul Melchisedec Ștefănescu – 120 de ani de la nașterea în ceruri”, la Roman

Zilele ‘Episcop Melchisedec’, ediția a XII-a au continuat astăzi, 17 mai 2012, la Roman cu simpozionul „Episcopul Melchisedec Ștefănescu-120 de ani de la nașterea în ceruri”. Au participat peste 200 de preoți din protopopiatele eparhiei, precum și elevii seminariști.

În deschiderea manifestării, care a avut loc la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Gheorghe’ din Roman, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a evocat personalitatea episcopului Melchisedec Ștefănescu. Pr. Florin Țuscanu a susținut o conferința omagială dedicată ilustrului ierarh care a păstorit Eparhia Romanului, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc în acest an 120 de ani. În prima parte a discursului, care a fost însoțit de prezentări de imagini prin intermediul unui videoproiector, pr. protopop Florin Țuscanu a vorbit despre însemnarea unui monah pe un Catavasier cu referire la moartea episcopului Melchisedec.

„Pe un Catavasier, manuscris, din anul 1846, aparținând Bisericii Precista – Mare, din Roman, am descoperit o însemnare făcută de un monah, (biserica a fost timp îndelungat mănăstire), care cutremurat de cele întâmplate în oraș pe vremea sa, a notat următoarele: «Astăzi, 16 mai 1892, s-a mutat din această viață la cereștile locașuri Preasfinția Sa, Episcopul Romanului Melchisedec, ctitorul și luminătorul Bisericii Ortodoxe». Potrivit dorinței exprimate de dânsul înainte de a muri, Melchisedec a fost înmormântat în grădina caselor sale din Roman. Mormântul său simplu, fără nici un monument, se află în mijlocul pomilor și florilor, în acel loc unde se recrea totdeauna și unde, departe de zgomotele lumii, găsea el adevărata mulțumire și fericire a vieții. Căutând să aflu cât mai multe lucruri despre trecerea sa prin Eparhia Romanului, am avut bucuria și surpriza să aflu de curând câteva documente legate de trecerea episcopului Melchisedec în veșnicie, programul înmormântării sale, despre participanți, s.a. După decesul episcopului Melchisedec, care s-a petrecut într-o zi de sâmbătă, pe 16 mai 1892, frații săi care l-au îngrijit, în perioada grea, de suferință la pat, în casa arhierească din Roman, anume Valerian arhiereul și arhim. Ieronim, l-au pregătit după rânduială și l-au depus în Catedrala „Sfânta Parascheva” din Roman”, a relatat pr. protopop Florin Țuscanu, care a continuat conferința prin evocarea altor detalii cu referire la înmormântarea episcopului Melchisedec.

Slujba Prohodului, oficiată de șapte ierarhi

„Duminică, 17 mai, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către PS Ioanichie Băcăuanul și slujba Parastasului, apoi foarte multă lume a venit seara la priveghere. Luni a fost stabilită ziua înmormântării. Programul a început dimineață la ora 9:00 cu Sfânta Liturghie săvârșită de episcopul Ioanichie Băcăuanul. Răspunsurile la strană au fost date de corul Catedralei mitropolitane din Iași. La ora 14:00 a fost oficiată slujba înmormântării în curtea catedralei episcopale din Roman. Din soborul de ierarhi au făcut parte: episcopul Silvestru al Hușilor, episcopul Partenie al Dunării de Jos, episcopul Ieremia Gălăteanul, episcopul Dositei Botoșăneanul, episcopul Gherasim Piteșteanul, episcopul Valerian Râmniceanul și episcopul Ioanichie Băcăuanul. După terminarea serviciului religios au fost ținute patru cuvântări în curtea episcopiei, înainte de plecarea cortegiului spre mormânt. Din partea Ministerului Instrucțiunii Publice a vorbit Ștefan Mihăilescu, iar din partea Academiei Române a susținut o alocuțiune Grigorie Tocilescu. Următorul discurs a aparținut domnului Constantin Erbiceanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, iar ultima alocuțiune a fost adresată de Gheorghe Erbiceanu de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox «Veniamin Costachi» din Iași”, a spus pr. protopop Florin Țuscanu.

Capelă lângă mormântul episcopului Melchisedec

În continuare, pr. protopop Florin Țuscanu a prezentat câteva paragrafe din discursurile ce au evocat personalitatea episcopului Melchisedec la prilejuite de slujba înmormântării. De asemenea, au fost expuse detalii cu privire la cortegiul funerar. „La ieșirea cortegiului, muzica militară a intonat imnul funebru până la mormânt, timp în care trupele au prezentat armele. Onorurile militare au fost prezentate de trupele de infanterie, artilerie și cavalerie, desfășurate pe străzile Traian și Alexandru cel Bun din Roman, înșirate până la mormânt. În preajma Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Roman, în numele corpului profesoral și al elevilor, a vorbit prof. Vucol Dornescu. Alături de el se aflau cadre didactice și elevi seminariști. Trupul neînsuflețit al ierarhului a fost apoi coborât în mormânt, iar peste o vreme, (în anul 1926), alături de dânsul a fost înmormântat fratele său, arhiereul Valerian Râmniceanul, în vârstă de 103 ani. Prin grija blândului episcop Lucian Triteanu, în anul 1938 a fost ridicată o frumoasă capelă deasupra mormântului, după un proiect al arhitectului Berechet de la Patriarhia Română”, a amintit pr. protopop Florin Țuscanu. Arhim. Pimen Costea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a prezentat cartea ‘Ortodoxia credinței’, iar Corala ‘Lumină Lină’ a preoților din Protopopiatul Bacău, a susținut un concert de cântări religioase. A urmat vernisajul expoziției foto-documentară ‘Mărturii ale credinței’ – imagini de epocă, obiecte și cărți aparținând episcopului Melchisedec, organizată de pr. protopop Florin Țuscanu în sala de festivități a seminarului. Apoi a fost vizitat în Parcul Melchisedec, aflat în apropierea seminarului. Aici se află capela ce adăpostește mormântul episcopului Melchisedec și cele trei clădiri ctitorii ale episcopului melchisedec (grădinița de copii, școala de cântăreți bisericești și o altă clădire dedicată activităților sociale). Manifestările dedicate episcopului Melchisedec Ștefănescu vor continua astăzi în toată Eparhia Romanului și Bacăului. Astăzi va fi oficiată slujba Parastasului în parohia Gârcina, Protopopiatul Piatra Neamț, la mormântul părinților vrednicului de pomenire ierarh. Evenimente cultural religioase vor fi organizate și mâine, urmând ca duminică PS Ioachim Băcăuanul să oficieze Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman.

Comentarii Facebook


Știri recente