Simpozionul cu tema „Presiunea împotriva culturii”, la Sighetul Marmației

Astăzi, 15 iulie 2009, la „Memorialul Victimelor comunismului și al Rezistenței” de la Sighetul Marmației, a avut loc simpozionul cu tema „Presiunea împotriva culturii”. La lucrările simpozionului s-a luat în discuție cunoscutul proces „Noica-Pillat”, în cadrul căruia au fost condamnați la ani grei de temniță numeroși intelectuali, oameni de cultură, rude și prieteni ai acestora. Cei prezenți au invocat în special cazurile Constantin Noica și Nicolae Steinhardt.

Prezent la eveniment, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a evocat personalitatea monahului cărturar Nicolae Delarohia, despre fundația care-i poartă numele și despre integrala operei lui Steinhardt.

La eveniment a fost prezentă și doamna Ana Blandiana, președintele fundației „Academia Civică”. Domnul ministru Nicolae Noica a vorbit despre personalitatea filozofului Constantin Noica, despre opera și proiectele culturale pe care acesta le-a realizat. Tot astăzi a fost prezentată și lucrarea de doctorat monografică a domnului George Ardelean, „Nicolae Steinhardt și paradoxurile libertății”.

Sursa: TRINITAS TV

Comentarii Facebook


Știri recente