Simpozionul Basarabia, destin istoric 1812-2012 la Suceava

Fundația ‘In Memoriam’ din Suceava a Parohiei ‘Nașterea Maicii Domnului’, în colaborare cu Facultatea de Istorie și Geografie a Universității ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava, a organizat, marți, 24 aprilie 2012, Simpozionul ‘Basarabia, destin istoric 1812-2012’, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. În cadrul evenimentului a fost lansat volumul ‘Istoria Basarabiei’.

Cu prilejul împlinirii a 200 de ani de când Basarabia a fost anexată la Imperiul Țarist, la Universitatea ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava a avut loc, în urmă cu două zile, Simpozionul ‘Basarabia, destin istoric 1812-2012’. Evenimentul a fost organizat de Fundația ‘In Memoriam’ din Suceava a parohiei ‘Nașterea Maicii Domnului’, în colaborare cu Facultatea de Istorie și Geografie a Universității ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava, cu Asociația Română de Politică Externă și cu Fundația Ecologică din Bucovina. Printre participanți s-au numărat prof. univ. dr. Aurel Preda, ambasador și președinte al Asociației Române de Politică Externă, Gheorghe Baloi, secretar general în cadrul Asociației Române de Politică Externă și expert în relații internaționale, și pr. Ioan Viorel Vârlan, președintele Fundației ‘In Memoriam’ din Suceava. La manifestare au fost prezenți studenți de la Facultatea de Istorie și Geografie, studenți basarabeni care studiază la Universitatea ‘Ștefan cel Mare’, dar și numeroși invitați, iubitori de istorie din județul Suceava. Cu acest prilej a avut loc lansarea volumului ‘Istoria Basarabiei’, semnat de prof. univ. dr. Ștefan Purici de la Universitatea ‘Ștefan cel Mare’. ‘Scopul acestor acțiuni este acela de a aduce în actualitate implicațiile sociale, politice și juridice ale diplomației contemporane. Ambasadorii au remarcat că trebuie să avem curajul să privim istoria în față. Mai mult de atât, noi trebuie să înțelegem că Asociația Română de Politică Externă urmărește adunarea intelectualității în jurul unui nucleu, fără implicații politice, dar care să știe să respecte ceea ce înseamnă suveranitatea națională’, a spus diac. prof. dr. Vasile M. Demciuc.

Volum dedicat istoriei Basarabiei

Cartea ‘Istoria Basarabiei’ a apărut sub egida Institutului ‘Eudoxiu Hurmuzachi’ a Ministerului Afacerilor Externe, având 195 de pagini. Volumul prezintă evoluția istorică a Basarabiei de la 1812 până la 1940. ‘Importanța acestei cărți este aceea că aduce în actualitate documente, mărturii istorice din arhivele de la Chișinău pe care le-a studiat autorul. Un capitol foarte important și bine dezvoltat în acest volum este dedicat vieții bisericești în Basarabia între 1812-1918, deci până la Unirea cea Mare. Bibliografia care însoțește această carte dovedește că autorul a studiat arhivele, documentele mai puțin cunoscute din arhivele de la Chișinău și mai puțin accesibile nouă, celor din acest spațiu. Toată acestă ediție a fost distribuită gratuit celor prezenți. Cristi Dumitru, directorul general al Institutului ‘Eudoxiu Hurmuzachi’ pentru românii de pretutindeni, a menționat că 500 de exemplare vor fi distribuite în liceele din toată țara’, a amintit diac. prof. dr. Vasile M. Demciuc.

Comentarii Facebook


Știri recente