Simpozion științific național dedicat Sfântului Vasile cel Mare, la Galați

Vineri, 22 mai 2009, începând cu ora 9:30, va avea loc deschiderea Simpozionului Științific Național „Sfântul Vasile cel Mare, dascăl, exeget, apologet și misionar al Evangheliei”, organizat de Eparhia Dunării de Jos și Universitatea „Dunărea de Jos”, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Departamentul de Teologie.

În deschiderea evenimentului, în Catedrala episcopală din Galați va avea loc un Te Deum, la finalul căruia toți cei prezenți se vor bucura de cuvântul festiv de deschidere ținut de Preasfințitul Casian, Episcopul Dunării de Jos.

Cuvintele de întâmpinare pentru desfășurarea lucrărilor vor fi ținute de reprezentantul Rectoratului Universității „Dunărea de Jos”, de către conf. univ. dr. Ivan Ivlampie, decanul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, și de către părintele conf. dr. Ionel Ene, directorul Departamentului Teologic din Cadrul Universității „Dunărea de Jos”.

Prima secțiune de lucru va fi moderată de părintele conferențiar Ionel Ene și va fi deschisă cu referatul științific „Anul Sfinților Capadocieni în Biserica Ortodoxă Română”, susținut de către Preasfințitul Casian, Episcopul Dunării de Jos, iar în continuarea sesiunii vor mai conferenția prof. dr. Florin Marinescu, de la Institutul de Studii Neoelenice – Atena, pr. prof. dr. Nichita Runcan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța, pr. prof. dr. Ioan Stancu, Facultatea de Teologie din Pitești, pr. conf. dr. Ionel Ene, conf. dr. Denisia Liușnea, precum și alți cinci preoți, cadre didactice din cadrul Departamentului Teologic al Universității de la Galați.

Cea de a doua sesiune va avea ca moderatori pe părintele profesor Nichita Runcan și pe părintele conf. dr. Leontin Popescu și va cuprinde cinci referate susținute de: pr. drd. Iulian Eni, bursier al Eparhiei Dunării de Jos la Universitatea din Tesalonic („Bibliografia greacă despre Sfinții Capadocieni”); pr. asist. dr. Ovidiu Soare („Despre sărăcie și foamete în omiliile morale ale Sfântului Vasile cel Mare”); pr. asist. drd. Ionel Ostache („Teologia cântării în opera Sfântului Vasile cel Mare”); pr. asist. drd. Oancea Constantin („Citirea Sfintei Scripturi și foloasele ei în operele Sfântului Vasile cel Mare”); cercetător dr. Gina Scarlat („Considerații spirituale despre minte și liniște la Sfântul Vasile cel Mare”).

În cadrul acestui Simpozion Științific Național dedicat Sfântului Vasile cel Mare, care va debuta mâine, la Galați, vor susține referate științifice și masteranzi, și studenți gălățeni, care vor reliefa aspecte din viața și opera acestui mare Sfânt Capadocian.

Mâine seară, în jurul orei 19:00, după dezbaterile finale, va avea loc formularea concluziilor și încheierea lucrărilor simpozionului.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente