Simpozion științific internațional la Galați

La inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos, în perioada 15-16 mai 2014, la Galați s-a desfășurat Simpozionul Științific Internațional „2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea.

Și în acest an simpozionul s-a dovedit a fi o expresie a bunei cooperări dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos și Universitatea „Dunărea de Jos” prin Departamentul teologic al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați.

I. Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc în seara zilei de 15 mai a.c. în Aula Magna a Universității „Dunărea de Jos” printr-un miniconcert de imne pascale, susținut în fața distinșilor oaspeți și a auditoriului de corul „Ortodoxia” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos după care, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian a deschis lucrările simpozionului.

În continuare au fost rostite scurte alocuțiuni de către prof.univ.dr.ing Lucian Georgescu, Președintele Senatului Universității „Dunărea de Jos” și de conf. univ. dr. Ivan Ivlampie, Decanul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie.

La eveniment au participat distinși profesori de teologie atât din țară cât și de peste hotare, între care: pc pr.prof.univ.dr. Nicolae Necula, pc pr. prof.dr. Spyridon Antoniou de la Facultatea de Teologie a Universității „Aristotel” din Tesalonic, care a susținut un referat intitulat „Preotul în slujirea Sfintelor Taine”, pr prof.univ.dr Adalberto Piovano de la Institutul de Liturgică Pastorală al Universității din Padova, Italia, care a prezentat referatul „Plânsul pentru păcate și pocăința, în monahismul antic”.

De asemenea, pr. dr. Mina Takla Mourkous de la Facultatea de Teologie „Justin Patriarhul” a Universității din București a susținut lucrarea intitulată „Rânduiala Tainei Spovedaniei în Biserica Ortodoxă Coptă”.

Seria expunerilor a fost încheiată de sociologul dr. Mirel Bănică cercetător științific în cadrul Secției de Științe Istorice a Academiei Române din București, prin prezentarea studiului „Proba spontenaității: contribuții la o sociologie a confesiunii (spovedaniei)”.

Prima secțiune a simpozionului, intitulată „Taina Sfintei Spovedanii” a reunit în Aula Magna și alți profesori de la importantele Facultăți de Teologie din țară și străinătate, preoți, cadre didactice universitare studenți teologi și elevi seminariști.

II. Secțiunea a II a stat sub genericul „Taina Sfintei Euharistii” și s-a desfășurat în data de 16 mai a.c. în Sala „Episcop Melchisedec Ștefănescu” a Centrului Eparhial.

În cadrul lucrărilor, prezidate și moderate de către ÎPS Casian, pc pr.prof.univ.dr. Nicolae Necula de la Facultatea de Teologie „Justin Patriarhul” din București a susținut în fața asistenței referatul „Practici necanonice privind administrarea Sfintei taine a Euharistiei” iar diac. prof. univ. dr. Ioan Caraza le-a vorbit celor prezenți despre „Filocalie și comuniune în lumina hristologiei Sfântului Chiril al Alexandriei”.

La această secțiune dr. Stelian Gomboș consilier în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte a reamintit preoților, studenților și elevilor participanți că „Mântuitorul nostru Iisus Hristos Euharistic este ieri, azi și în veci Același!”

III. Secțiunea a III-a, care a avut ca temă de reflecție „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni” s-a desfășurat în aceeași zi, în Sala „Melchisedec Ștefănescu” a Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați.

Cercetătorul dr. Florin Marinescu de la Institutul de Studii Neoelenice din Atena le-a vorbit tinerilor studenți despre „Ajutorul dat de Constantin Brâncoveanu zonei Balcanilor și Orientului apropiat”, iar prof. univ. dr. Ionel Cândea dela Faculatatea de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos a expus lucrarea „Constantin Brâncoveanu și hotarul cazalei (raialei) Brăila, prezentânt importante documente și mărturii ale vremii.

Referatele susținute de cei 39 de conferențiari în cadrul simpozionului științific internațional desfășurat la Galați se vor constitui într-un nou volum ce va fi editat în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente