Simpozion și conferință semestrială de primăvară la Galați

La Galați s-a desfășurat în perioada 16-17 mai 2012 Simpozionul științific ‘2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor’, un parteneriat între Arhiepiscopia Dunării de Jos și Universitatea ‘Dunărea de Jos’ – Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați, informează Ziarul Lumina.

În debutul simpozionului, în Catedrala arhiepiscopală, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor alcătuit din preoți profesori, participanți la acest eveniment religios și cultural, a oficiat o slujbă de Te Deum.

Un moment deosebit l-a constituit dezvelirea bustului episcopului Melchisedec Ștefănescu, la 120 de ani de la trecerea sa la cele veșnice (16 mai 1892-16 mai 2012), realizat prin jertfa prof. Ioan Tudor, directorul Liceului de Artă ‘Dimitrie Cuclin’ din Galați. Deschiderea oficială a fost făcută de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian în Aula Magna a Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie. În continuare, Corala ‘Ortodoxia’ a Arhiepiscopiei Dunării de Jos a susținut în fața distinșilor oaspeți și a auditoriului un miniconcert de imne pascale.

Simpozionul științific ‘2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor’ s-a desfășurat pe două secțiuni: Theologica, reunind la Galați profesori de teologie de peste hotare – Germania (prof. univ. dr. Reinhold Gestrich de la Facultatea din Tubingen), Grecia sau Chișinău -, dar și din țară, de la renumitele facultăți de teologie din București, Iași, Arad, Oradea, Alba Iulia, Târgoviște sau Galați; Interdisciplinaria, reunind profesori de la alte specialități și facultăți din țară. Distinșii conferențiari au susținut prelegeri cu referire la tema sinodală a anului 2012.

Cuvinte din partea preoților

Ieri, în cadrul celei de a doua zi a simpozionului s-a desfășurat conferința semestrială de primăvară. Programul a debutat la ora 8:00 cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală la care a asistat și Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian, înconjurat de întreg clerul de la Dunărea de Jos, la finalul căreia au fost rostite rugăciuni de mulțumire și polihroniu.

Teatrul Muzical ‘Nae Leonard’ din Galați a fost gazda lucrărilor și dezbaterilor propriu-zise, în deschidere fiind prezentat un scurt documentar în care au fost reliefate principalele activități pastoral-misionare și social-filantropice desfășurate în Arhiepiscopia Dunării de Jos ce au marcat Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor.

După cuvântul de deschidere, chiriarhul Dunării de Jos i-a îndemnat pe onorații invitați să împărtășească și preoților din cele două județe ale eparhiei din experiența lor didactică, liturgică, dar și practică.

La lucrările secțiunii ‘Liturgica’, profesorii facultăților de teologie din București (pr. prof. univ. dr. Nicolae Necula și pr. lect. univ. dr. Gheorghe Holbea), Iași (pr. prof. univ. dr. Viorel Sava), Arad (conf. univ. dr. Cristinel Ioja) și Arad (pr. lect. univ. dr. Lucian Farcașiu), iar din Chișinău pr. lect. univ. dr. Ion Banari au prezentat referate ce au vizat aspecte liturgice ale Tainei Sfântului Maslu.

În continuare, cercetătorul dr. Mirel Bănică de la Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române a prezentat o prelegere intitulată ‘Ritual, religie și mass-media. Cazul pelerinajelor’.

De asemenea, o parte din preoții eparhiei au luat cuvântul, exprimând cu această ocazie diferite aspecte practice întâlnite în slujirea pastoral-misionară și social-filantropică, cu referire strictă la tema sinodală a anului 2012.

IPS Casian a încheiat lucrările conferinței-simpozion de la Dunărea de Jos mulțumind atât onoraților invitați, cât și preoților participanți pentru deosebita slujire liturgică din catedrală și întâlnire academică din spațiul cultural al Teatrului Muzical ‘Nae Leonard’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…