În satul Baloșani din județul Gorj a avut loc marți, 23 august, deschiderea manifestărilor Simpozionului „De pe Plaiuri Caimone”, de către primarul comunei Stejari, Ștefan Lupu. Simpozionul a fost organizat de Asociația „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea gorjeană Hurezanii de Jos, în colaborare cu Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu a Județului Gorj, Consiliul Județean Gorj, Mitropolia Olteniei, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria și Consiliul Local Stejari, Parohia Stejari-Hurezani, informează site-ul mitropoliaolteniei.ro. Evenimentul a cuprins două părți: „Istorie locală și tradiții” și „Gastronomie, îndeletniciri, meșteșuguri, ritualuri și obiceiuri”.
A avut loc „Marșul amintirilor eterne”, între cele două monumente ale eroilor, existente în comuna gorjeană. Ziua a continuat cu un Parastas la Monumentul eroilor din Băcești. Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți, în frunte cu părintele Claudiu Porneală, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei și părintele Iulian Mărgineanu, protoiereu al Protopopiatului Târgu Cărbunești. În amintirea eroilor „caimoni” din satul Piscoi, s-a săvârșit slujba Parastasului la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din vechiul sat, Hurezanii de Jos.
„Moșnenii”, străvechi locuitori ai plaiurilor gorjene
Sesiunile de comunicare s-au desfășurat la Școala generală cu clasele I-VIII din comuna Stejari. Întâlnirea a fost moderată de prof. Elena Motorga, organizatorul evenimentului. Au luat, pe rând, cuvântul Dinică Ciobotea, profesor la Facultatea de Istorie din Craiova și Toma Rădulescu, coordonator al Secției de istorie-arheologie din cadrul Muzeului Olteniei.
Invitații au adus în atenție câteva pagini din istoria acestei zone, au evidențiat prototipul „moșnenilor”, locuitori pe aceste meleaguri, cu tradițiile și obiceiurile lor, dar și personalități marcante din Istoria Bisericii gorjene.
Evenimentul a urmărit să scoată la lumină modul de viață străvechi al băștinașilor, care au lăsat în urma lor o toponimie bogată, după cum relatează prof. Elena Motorga, președintele Asociației „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Hurezanii de Jos: „Întâlnirea de astăzi a avut scopul de a cunoaște comunitățile actuale, considerate ca urmași ai acestor Caimoni, care au trăit spre sfârșitul neoliticului și începutul Epocii metalelor”.
Părintele consilier cultural Claudiu Porneală, delegat din partea Arhiepiscopiei Craiovei, a transmis mesajul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu.