Simpozion pe teme ecologice la Bamberg, Germania

Zilele acestea în orașul german Bamberg are loc Simpozionul internațional „Ecumenism și Ortodoxie în Europa”, informează TRINITAS TV. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la întrunire este decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Patriarhul României a transmis tuturor participanților și organizatorilor un mesaj de binecuvântare și salut intitulat „Criza ecologică este o consecință a crizei spirituale”.

La simpozion participă teologi protestanți și ortodocși din mai multe țări.

„Se va vorbi printre altele despre dimensiunea ecumenică a teologiei ortodoxe treimice și în același timp despre dimensiunea ecologică a teologiei ortodoxe. Este o preocupare generală europeană acum de a ne preocupa de dezechilibrul ecologic și de a găsi fundamente teologice pentru ca omul să-și schimbe atitudinea față de natură, să nu o mai polueze și să vadă în ea un dar al lui Dumnezeu așa cum teologia și spiritualitatea ortodoxă au văzut dintotdeauna. Participă din țara noastră mai mulți teologi și se va pune un accent pe ceea ce se cheamă astăzi eco-teologie, adică o revalorificare, în special în teologia ortodoxă, a unei atitudini foarte responsabile față de creație și care o vedem ca având calitatea de a face prezent pe Dumnezeu”, a precizat părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Simpozionul este organizat în cinstea renumitului teolog german Jurgen Moltmann, la aniversarea a 85 de ani de viață.

„La acest simpozion va participa și cunoscutul teolog Jurgen Moltmann care este foarte apropiat de ortodoxie în general și de ortodoxia românească în special, întrucât l-a cunoscut și l-a apreciat foarte mult pe părintele Dumitru Stăniloae. Dânsul va avea un referat despre ecumenism și ortodoxie în Europa și la împlinirea vârstei de 85 de ani toți cei care l-au cunoscut și îl apreciază vor fi alături de dânsul și nu trebuie să uităm că a avut o contribuție în a face cunoscută teologia părintelui Dumitru Stăniloae în Germania și în general în lumea protestantă. Dânsul este extrem de deschis și de aceea este cu un pas înainte în lumea teologică protestantă, fiind unul dintre puținii care au renunțat la învățătura despre Filioque pe care protestantismul a moștenit-o din romano-catolicism”, a mai spus părintele decan Ștefan Buchiu.

Conferința este organizată de Universitatea „Otto-Friedrich” din Bamberg.

Comentarii Facebook


Știri recente