Simpozion organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Antibiotice SA Iași

La Centrul de Conferințe ‘Providența’ din Iași a avut loc, ieri, 18 octombrie 2012, deschiderea oficială a simpozionului intitulat ‘Medicină și credință. Pacientul vârstnic: o abordare cu știință și suflet’, organizat de Mitropolia Moldovei, în parteneriat cu Antibiotice SA Iași. Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prezent la eveniment, le-a vorbit participanților despre relația medic – pacient din perspectivă creștină, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Numeroși medici de familie, dar și farmaciști și preoți din Iași și împrejurimi au participat ieri la deschiderea simpozionului ‘Medicină și credință. Pacientul vârstnic: o abordare cu știință și suflet’, organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în parteneriat cu Antibiotice SA Iași. Întâlnirea, moderată de Mihaela Moșneguțu, director medical Antibiotice Iași, i-a avut printre invitați pe Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și pe ec. Ioan Nani, directorul general Antibiotice SA Iași.

Cuvântul de debut i-a aparținut Înalt Preasfințitului Teofan, care a subliniat în prelegerea sa care este menirea și responsabilitatea medicului, în general, și a medicului de familie, în mod special, ca cel care ia contact primul cu dorința bolnavului de a fi sănătos În acest sens, IPS Teofan a adus în atenția auditoriului trei texte scripturistice: ”Ceea ce doriți să vă facă vouă oamenii, faceți-le voi mai întâi’ este primul text din Sfânta Scriptură pe care vreau să vi-l pun la inimă. Al doilea text după care vă puteți ghida în activitatea voastră medicală ar fi cuvintele Mântuitorului ‘Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și din tot sufletul tău și din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți’, doctrina creștină arătându-ne faptul că nu trebuie să ne așteptăm ca cei pe care îi iubim să ne iubească la rândul lor. În al treilea rând, gândindu-vă la vorbele bolnavului de 38 de ani de la scăldătoarea Vitezda, anume ‘Doamne, nu am om care să mă arunce în scăldătoare’, să încercați ca niciodată să nu-l lăsați singur în suferința sa pe cel care vă cere ajutorul. Pornind de la aceste texte, vă doresc să vă dăruiască Bunul Dumnezeu putere să faceți altora ceea ce doriți să vi se facă vouă din partea celorlalți și să aveți capacitatea să înțelegeți că aproapele vostru, anume pacientul, este Dumnezeul vostru, pe care să nu-l lăsați niciodată să aștepte 38 de ani, ci din primele secunde să încercați să-i limpeziți toate nedumeririle și neliniștile lui, fiindcă nu este o imagine mai tristă decât un culoar de spital, unde un suferind confuz și rătăcit nu primește ajutor’.

În continuare, ec. Ioan Nani, directorul general Antibiotice SA, a vorbit despre organizarea evenimentului medical, mulțumind Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru găzduire și arătând faptul că ‘anul 2012 este declarat de Uniunea Europeană drept ‘Anul European al îmbătrânirii active și solidarității dintre generații’. Totodată, Biserica Ortodoxă Română acordă o importanță deosebită sănătății, cu atât mai mult a pacienților vârstnici, prin toate acțiunile incluse în ‘Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor’. Dialogul continuu între toți cei care pot ameliora suferința este singurul care poate aduce soluții viabile și astfel medicina și credința se împletesc firesc atunci când în prim-plan ne întâlnim cu pacientul, omul bolnav fizic, dar, adeseori, și sufletește’.

Simpozionul a continuat cu rularea a două filme, în care s-a prezentat activitatea Spitalului și a Policlinicii ‘Providența’ ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cât și cea a Antibiotice SA, după care au început lucrările științifice propriu-zise.

Comentarii Facebook


Știri recente