Simpozion omagial Ilarion Virgil Felea și Sesiune Județeană de Comunicări Științifice la Religie, la Brad

Marți, 7 iunie 2011, s-a desfășurat la Brad Simpozionul omagial „Ilarion Virgil Felea – teolog și martir al Bisericii Ortodoxe Române”, după cum ne-a mărturisit Arhid. Dr. Gabriel Valeriu Basa.

Acesta a debutat cu sâvârșirea slujbei de pomenire a părintelui Ilarion și a tuturor martirilor temnițelor comuniste, oficiată în Paraclisul Colegiului Național „Avram Iancu” din Brad, de către un sobor alcătuit din preoții din Brad, împreună cu Pr. Protopop Ioan Jorza și părintele inspector dr. Gabriel Valeriu Basa, consilier cultural al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Astfel, capela fostului gimnaziu grec orotodox șagunian, unde străjuiesc Sfântul Ioan de la Prislop și Sfântul Nicodim de la Tismana, era locul în care a început evocarea celui care este astăzi martirul neamului românesc și a mărturisit cu multă demnitate și bărbăție morala creștină. Comunicările prezentate au subliniat faptul că acela care a fost deopotrivă demn și ferm a fost arestat tocmai pentru că reprezenta un stâlp al moralei neamului nostru și a reușit să învingă secera și ciocanul cu spiritul și ideile sale. În acest fel a apărut ca o evidență faptul că lumina izvorâtă din învățăturile și mărturisirile sale nu a reușit să fie pusă sub obroc, ci strălucește și astăzi din lucrările sale.

Simpozionul a fost urmat în după amiaza zilei de Sesiunea Județeană de Comunicări Științifice la Religie, desfășurată sub titlul generic: „Prin Botez și Cununie în drum spre Împărăția lui Dumnezeu”. Sesiunea a fost organizată pe trei secțiuni: cadre didactice, elevi de gimnaziu și elevi de liceu, reunind un număr de 36 referate, prezentate atât în format clasic, cât și în format power point. Abordările individuale au adus fiecare noutatea lor împărtășind celor prezenți informații noi sau lămurind aspecte de multe ori nebăgate în seamă asupra importanței celor două Sfinte Taine.

Evenimentele desfășurate au adus tuturor bucuria deplină a comuniunii dintre gazde și oaspeți, la fel ca într-o mare familie. Totul a fost izvorât din iubirea firească, o iubire sinceră și necondiționată, la fel ca și iubirea filială a Creatorului, care constituie însăși cărarea spre Împărăția lui Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente