Simpozion național studențesc la Galați

La inițiativa și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, în perioada 10-11 mai 2012 se desfășoară la Galați Simpozionul național studențesc ‘Episcopul Melchisedec Ștefănescu – 120 de ani de la trecerea la cele veșnice’.

Evenimentul de evocare a chipului, personalității și operei episcopului Melchisedec Ștefănescu este organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu Universitatea ‘Dunărea de Jos’ – Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie – Departamentul Teologic, Galați, cu participarea tinerilor studenți și masteranzi de la mai multe facultăți de teologie din cuprinsul Patriarhiei Române, precum București, Iași, Alba Iulia, Arad, Târgoviște și Galați.

În debutul lucrărilor simpozionului, potrivit Ziarul Lumina, în Catedrala arhiepiscopală, Chiriarhul Dunării de Jos a săvârșit slujba de pomenire a vrednicului ierarh, înconjurat de un sobor alcătuit din preoți profesori, în prezența tinerilor participanți la acest simpozion.

Dezbaterile propriu-zise au avut loc în Aula ‘Episcop Melchisedec Ștefănescu’ din cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, în debutul cărora a fost vernisată o expoziție de carte bisericească din opera scrisă a marelui ierarh.

În cuvântul de deschidere, Înalt Preasfinția Sa a prezentat chipul ‘luminatului ierarh, sincerului patriot, dascălului desăvârșit și păstorului sfințit, dar și înălțătoarea lucrare ce reiese din viața sa pilduitoare, din memoria care rămâne din neam în neam prin slujire, prin participare la viața Bisericii sale și a neamului său… Operele și ctitoriile sale rămân, ca și el, din neam în neam, făclii aprinse de înviere a neamului. În mediul academic, Melchisedec Ștefănescu ne arată de ce a unit altarul, catedra cu cel mai înalt for al credinței și al culturii poporului român, Academia. Ne arată de ce biblioteca chiliei sale a contribuit la fondarea bibliotecii Academiei Române și ne arată de ce, întotdeauna, sunt mari clericii – ctitori de cultură, de limbă, de istorie și de viață românească’.

A urmat vizionarea unei scurt film documentar în care au fost prezentate principalele ctitorii ale strălucitului ierarh, precum și câteva profunde și actuale gânduri – citate – din ‘Testamentul’ episcopului Melchisedec Ștefănescu.

Invitații de seamă la acest simpozion, conf. univ. dr. Ivan Ivlampie, decanul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, dl dr. Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie din Galați, precum și arhim. dr. Pimen Costea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, au continuat evocarea personalității Episcopului Melchisedec prin interesante și dense alocuțiuni la temă.

Cu începere de la ora 12:00, în prezența Comisiei de evaluare a proiectelor, compusă din profesori de teologie, sub președinția Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Casian, 21 de tineri studenți și masteranzi teologi au susținut referate la tema de reflecție propusă.

Astăzi, 11 mai, în cadrul celei de-a doua zi a simpozionului vor fi susținute și referate care marchează 20 de ani de învățământ teologic universitar la Universitatea ‘Dunărea de Jos’ din Galați.

Comentarii Facebook


Știri recente