Simpozion național organizat de către AFCOR, filiala Reghin, județul Mureș

În sâmbăta Săptămânii Luminate, 11 mai 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la lucrările Simpozionului național cu tema „2013 – Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena”, organizat de către Asociația Femeilor creștin-ortodoxe din România, filiala Reghin, județul Mureș, în biserica cu hramul „Înălțarea Domnului”, a precizat Arhid. Liviu Stanciu.

Patronat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, cu concursul organizatoric al Protopopiatului Reghin, al Primăriei municipiului Reghin și al AFCO Reghin, simpozionul dedicat Sfinților Împărați, cei întocmai cu apostolii, a întrunit, pe lângă autorități și invitați locali, aproximativ 30 de invitați din întreaga țară, cărora, la sfârșitul lucrărilor, le-au fost acordate diplome de excelență și de participare.

Simpozionul a început cu o slujbă de Te-Deum, oficiată în Biserica „Înălțarea Domnului” din Piața Petru Maior, după care Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a susținut o alocuțiune. Vorbind despre rolul femeii ortodoxe în lume, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Femeile ortodoxe, având model pe Maica Domnului, pe Sfânta Maria Magdalena și pe Sfânta Împărăteasă Elena, sunt chemate să acționeze cu hărnicie pe tărâm misionar și catehetic sau pe tărâm filantropic și artistic. Printr-o lucrare perseverentă, ele pot face mult bine, contribuind efectiv la tămăduirea lumii noastre bolnave și la edificarea Corpului eclezial”.

De asemenea, au vorbit Părintele Teodor Beldean, Protopopul Reghinului în calitate de gazdă ecleziastică, și Doamna Ec. Maria Precup, Primarul municipiului Reghin, după care a urmat vernisajul expoziției „Icoana mântuitoare”, realizată de către membrele AFCOR, sub coordonarea Prof. Daniela Friciu. La reluarea lucrărilor, s-au susținut prelegeri despre „Imperiul Roman în timpul Împăratului Constantin cel Mare” (prof. Maria Benea), despre „Viața Sfintei Împărătese Elena, model al mamei creștine” (prof. Monica Dan), despre „Sfinții Împărați Constantin și Elena – 1700 de ani de creștinism” (Pr. Albin-Dorin Toderic), despre primul Sinod Ecumenic (Pr. Vasile Popeiu), precum și despre rolul femeilor în istoria culturii și civilizației creștine. Simpozionul s-a încheiat duminică, 12 mai, cu un pelerinaj la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Recea și cu o vizită a municipiului Târgu-Mureș.

Asociația Femeilor Creștin-Ortodoxe din România a existat și a funcționat activ și în perioada interbelică, și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, având o intensă activitate social-filantropică și medicală, ajutând răniții și adunând fonduri și haine, precum și alimente pentru cei aflați în suferințe și în nevoi. Liga Femeilor Creștin-Ortodoxe din Reghin a luat ființă la 1 martie 1996, în biserica „Înălțarea Domnului”, și a funcționat ca filială a Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe din România, cu sediul în București. Din anul 2005, a obținut personalitate juridică și poartă numele de Asociația Femeilor Creștin-Ortodoxe din Reghin. În prezent este condusă de către Doamna Floarea Sălăgean, în calitate de președinte, și de Doamna Maria Negruțiu, vicepreședinte al asociației.

Comentarii Facebook


Știri recente