Simpozion național la Universitatea din Arad

Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității ‘Aurel Vlaicu’ din Arad a organizat zilele trecute Simpozionul național ‘Biserica Ortodoxă și grupările religioase neoprotestante’, parte a ‘Programului de manifestări cultural-științifice pentru anul 2012’, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Acesta a fost organizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului și cu Centrul Cultural Județean Arad, sub coordonarea protosinghelului dr. Teofan Mada și pr. prof. dr. Ioan Tulcan, împreună cu conf. dr. Cristinel Ioja și pr. lect. dr. Filip Albu.

Simpozionul a debutat cu un Te Deum în paraclisul facultății, la care a slujit Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu o parte dintre părinții profesori invitați.

Apoi, în Aula Magna a facultății a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor simpozionului. Decanul facultății, pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, i-a salutat pe oaspeți, subliniind patru coordonate esențiale ale întâlnirii științifice de la Arad. În primul rând, motivația organizării unei manifestări cu caracter misionar, pentru a demonstra dimensiunea misionară a teologiei, în al doilea rând, contextul contemporan al Bisericii, toate disciplinele teologice trebuind să dobândească un caracter misionar, pentru a-și putea pune în practică conceptele cu care operează. În al treilea rând, faptul că misiunea Bisericii trebuie să se desfășoare în contextul timpului, ca răspuns la provocările contemporaneității, și, în al patrulea rând, faptul că ne manifestăm astăzi ca Biserică Ortodoxă într-un context pluriconfesional, mai ales aici, în zona de vest a țării.

A urmat cuvântul IPS dr. Timotei Seviciu, care a întărit faptul că unitatea creștină trebuie cultivată, fără a renunța însă în nici un fel la cele ce am primit de la Mântuitorul Hristos, prin Sfinții Apostoli, ca biserică tradițională. Înalt Preasfinția Sa a arătat, de asemenea, și faptul că la Arad, în perioada interbelică, a apărut ‘Sectologia’ preotului Petru Deheleanu, ilustrând tocmai confruntarea interconfesională din vestul țării, încă din această perioadă. La sfârșitul cuvântului său a transmis cuvântul de binecuvântare și felicitările Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru organizarea unei astfel de manifestări la Arad.

În continuare, PS dr. Nicodim Nicolăescu, Episcopul Severinului și Strehaiei, a arătat, în alocuțiunea sa, că în relațiile cu ceilalți trebuie să avem în vedere cele ce ne unesc, pentru a-l câștiga pe cel de lângă noi, chiar dacă el se află în rătăcire, după pilda Avvei Macarie de la Pateric. PS Gurie Georgiu, Episcopul Devei și Hunedoarei, s-a referit la urgențele pastorale în confruntarea cu grupările neoprotestante, fixând în șapte puncte fragilitățile prezente în ceea ce privește exercitarea activității misionare, respectiv criza comunității parohiale, activitatea insuficientă a preotului, cauzată de marea întindere geografică a parohiilor, imaginea publică a ortodoxiei prezentată distorsionat în mass-media, pornind de la cazuri negative izolate, insuficienta putere de impact a limbajului folosit de către slujitori asupra credincioșilor. De asemenea, în anumite situații, clericalismul exagerat sau nepunerea în valoare a lucrării laicilor, ignorarea experienței duhovnicești, adică a experienței întâlnirii noastre cu Dumnezeu și maturizarea duhovnicească a credincioșilor noștri.

A fost invitat să adreseze cuvântul de salut participanților la simpozion rectorul Universității ‘Aurel Vlaicu’ din Arad, prof. univ. dr. Ramona Lile. Aceasta i-a salutat pe toți invitații și participanții la această manifestare academică, mulțumind, în același timp, organizatorilor și felicitând corpul academic al Facultății de Teologie Ortodoxă pentru întreaga activitate pe care o desfășoară.

Sesiunea de deschidere a lucrărilor simpozionului s-a încheiat cu un miniconcert coral susținut de corul bărbătesc al Facultății de Teologie.

La finalul prezentărilor și dezbaterilor a fost pus în discuție un document final, care să surprindă, în câteva idei, aspectele mai importante reținute în cadrul discuțiilor, act care va fi dat publicității în următoarele zile. Organizatorii și invitații au salutat buna desfășurare și înalta ținută a lucrărilor acestui simpozion, anunțându-se publicarea volumului de studii în perioada imediat următoare.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…