Simpozion national la Suceava: Stefan cel Mare in constiinta romanilor

Istorici si cercetatori din Romania, Republica Moldova si Ucraina au participat, joi, la Simpozionul National Stefan cel Mare in constiinta romanilor, simpozion ce a fost organizat de Universitatea din Suceava, Consiliul Judetean Suceava si Fundatia Social Culturala.

In prima parte a lucrarilor Simpozionului, Academicianul Alexandru Zub – Directorul Institutului de Istorie A.D.Xenopol din Iasi a vorbit despre posteritatea marelui Stefan, aratand ca personalitatea domnitorului moldav a mobilizat atentia de cinci secole si jumatate: ‘Posteritatea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare a inceput cu mult inaintea trecerii lui la viata vesnica, si-a construit posteritatea si si-a faurit destinul. Sunt destule asemenea elemente in inscrisuri, ctitorii laice si religioase care evoca personalitatea lui.’

Dl. Acad. Alexandru Zub a mai subliniat si faptul ca Stefan cel Mare a fost un domnitor care a inteles sa-si asume gloria, dar si vicisitudinile legate de o asemenea pozitie, reusind sa-si surprinda atat dusmanii, cat si prietenii prin staruinta cu care si-a urmarit planurile.

Consulul general al Romaniei la Cernauti – Prof.Romeo Sandulescu a evocat valentele de diplomat ale Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, aratand ca acesta a stiut sa se apropie de clasele sociale ale vremii, printr-o diplomatie populara. In continuare, domnia sa a mai spus ca: ‘Domnitorul moldav a inteles si importanta detinerii gurilor Dunarii si a culoarelor comerciale, fapt care a constituit unul din atuurile sale in dezoltarea economica. Sfantul Voievod Stefan cel Mare a practicat si o diplomatie culturala si religioasa, avand bune relatii cu clericii.’

In partea a doua a Simpozionului, au mai fost prezentate mai multe lucrari printre care si cea purtand titlul Crestinul devenit sfant – Stefan cel Mare, prezentat de Preotul Veaceaslav Cazacu de la Academia Teologica din Chisinau.

Comentarii Facebook


Știri recente