Simpozion Național la Râmnic

În perioada 26-29 aprilie 2012, în Eparhia Râmnicului se desfășoară o serie de manifestări spiritual-culturale prilejuite de aniversarea a 20 de ani de la înființarea Ligii Femeilor Creștine Ortodoxe de pe lângă Arhiepiscopia Râmnicului.

Astăzi, 27 aprilie, în Sala de festivități „Iosif Episcopul” a Așezământului Pastoral-Cultural „Sfântul Ierarh Calinic” din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, s-a desfășurat Simpozionul Național intitulat „Rolul femeii creștine în dezvoltarea culturii și spiritualității românești”.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Liga Femeilor Creștine Ortodoxe, cu sprijinul Primăriei Râmnicului și sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului și s-a desfășurat în două părți.

Deschiderea manifestărilor a fost precedată de săvârșirea slujbei de Te Deum în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, de către un sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, precum și a membrelor organizațiilor Ligii Femeilor Creștine Ortodoxe din țară.

Potrivit Arhidiacon Ioan Liviu Găman, în deschiderea lucrărilor simpozionului Corala Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Antim Ivireanul”, condusă de Prof. Marian Cristinel Stroe, a susținut un recital de cântări religioase pascale.

Evenimentul s-a bucurat și de participarea Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, și a Preasfințitului Emilian Lovișteanul, care în cadrul primei părți au rostit câte un cuvânt de învățătură. Au mai susținut alocuțiuni referitoare la activitatea social-caritativă a Ligii de-a lungul celor două decenii de activitate, doamna psiholog Maria Popescu, Președinta Ligii, precum și fostele președinte: prof. Valentina Constantinescu, dr. Angela Drăghicescu, Dana Rădulescu. Dintre invitați au mai luat cuvântul: ing. Romeo Rădulescu, Primarul Râmnicului, Pr. Ion Predescu, Consilier Social-Misionar în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, Pr. Emanoil Bărbuț, responsabil – îndrumător Liga Femeilor Creștine Ortodoxe din partea Arhiepiscopiei Râmnicului și Elvira-Ecaterina Ivănescu, scriitor.

În partea a doua a simpozionului au fost susținute mai multe lucrări de către doamnele reprezentante de la alte asociații de femei ortodoxe din România: 1) „Zoe Dumitrescu Bușulenga – O viață dedicată culturii și slujirii lui Dumnezeu”- Tudor Ecaterina- Societatea Femeilor Ortodoxe Timișoara; 2) „Familia Creștină – rolul femeii ca mamă” – Lucia Vlad – Liga Femeilor Creștine Ortodoxe Rm. Vâlcea; 3) „Rolul femeii creștine în cultura românească”- Mot Emilia – Societatea Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei; 4) „Rolul femeii din Familia Regală în viața spirituală, culturală și socială a României de-a lungul timpului”- Zenovia Zamfir – Liga Femeilor Creștine Ortodoxe Rm.Vâlcea; 5) „Rolul femeii creștine în dezvoltarea culturii și spiritualității românești”- Gabriela Trâmbițas – Societatea Femeilor Ortodoxe Cluj Napoca; 6) „Valoarea educației creștine în familia modernă”-Daniela Predișor- Liga Femeilor Creștine Ortodoxe Rm.Vâlcea; 7) Prezentarea Societății Ortodoxe a Femeilor Române Iași în format electronic – Margarita Vlad, Președintă.

La eveniment au fost prezente reprezentante ale asociațiilor de femei ortodoxe din București, Timișoara, Sibiu, Cansebeș, Cluj, Reghin, Oradea, Craiova, Iași, Galați, Baia Mare, dar și membre și foste membre ale organizației vâlcene, preoți, sponsori și persoane care au ajutat de-a lungul timpului Liga Femeilor Creștine Ortodoxe din Râmnicu Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente