Simpozion național la Alba Iulia: „Mitropolitul Simion Ștefan – teolog, cărturar și patriot”

În perioada 20-21 octombrie 2010, la Alba Iulia, se va desfășura simpozionul național cu tema: „Mitropolitul Simion Ștefan – teolog, cărturar și patriot”. În cadrul acestei manifestări va avea loc și decernarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului academician Ioan Aurel Pop din Cluj-Napoca, informează „Ziarul Lumina”.

Simpozionul dedicat Mitropolitului Simion Ștefan, păstor al Transilvaniei în secolul al XVII-lea, este organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Facultatea de Teologiei Ortodoxă și de Centrul de Cercetări Interreligioase din Alba Iulia, în preajma pomenirii Sfinților Mărturisitori Ardeleni: Visarion, Sofronie, Oprea, Atanasie Todoran și preoții Ioan și Moise, prăznuiți de Biserică la 21 octombrie.

Simpozionul va debuta miercuri, 20 octombrie 2010, de la ora 8:30, la capela Facultății de Teologie, cu o slujbă Te Deum, iar de la ora 9:00, în Aula ‘Dumitru Stăniloae’ a Facultății de Teologie va avea loc susținerea referatelor. De la ora 12:00 va avea loc ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa domnului academician Ioan Aurel Pop din Cluj-Napoca.

Joi, 21 octombrie 2010, în ziua de pomenire a Sfinților Mărturisitori Ardeleni se va oficia, la Catedrala Reîntregirii, Sfânta Liturghie arhierească la care va participa un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, de la ora 12:30, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va avea loc vernisajul expoziției ‘Et in Athos ergo’ (‘Și eu am fost în Athos’) al Grupului Prolog. Tot atunci va avea loc și lansarea cărții cu același titlu ‘Et in Athos ergo’, apărută la Editura ‘Reîntregirea’.

Prezentarea expoziției și a cărții va fi făcută de Costion Nicolescu de la Muzeul Țăranului Român din București. Vor fi prezenți membrii Grupului Prolog, pictorii Paul Gherasim, Mihai Sârbulescu, Constantin Flondor, Ionică Grigorescu și Alexandru Antonescu.

Mitropolitul cărturar Simion Ștefan (1643-1656) a tipărit pentru prima dată în limba română, în anul 1648, Noul Testament de la Bălgrad și Psaltirea în 1651, aducând prin aceasta un aport esențial la cristalizarea limbii române literare. Aceste prime tipărituri în limba română au fost reeditate în anii din urmă, în ediții critice. Numele Mitropolitului Simion Ștefan a rămas definitiv înscris în istoria culturii românești.

Comentarii Facebook


Știri recente