Simpozion național dedicat Sfântului Ierotei, episcop de Alba Iulia

În perioada 20-21 octombrie 2009, la Alba Iulia se va desfășura Simpozionul național cu tema „Sfântul Ierotei, episcop de Alba Iulia”. În cadrul acestei manifestări va avea loc și decernarea titlului de Doctor Honoris Causa Preasfințitului Iustinian Chira, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, informează cotidianul Ziarul Lumina.

Simpozionul dedicat Sfântului Ierotei, un sfânt din secolul al X-lea, se organizează de către Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia în preajma pomenirii Sfinților Mărturisitori Ardeleni: Visarion, Sofronie, Oprea, Atanasie Todoran și preoții Ioan și Moise.

Programul Simpozionului „Sfântul Ierotei, episcop de Alba Iulia” va debuta astăzi, 20 octombrie 2009, de la ora 09:00, la Capela facultății de Teologie cu slujba Te Deum. De la ora 9:30, în Aula „Dumitru Stăniloae” va începe sesiunea propriu-zisă cu un cuvânt de deschidere al Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei și în continuare va avea loc susținerea referatelor. La acest simpozion au fost invitați să participe și să susțină referate legate de viața și misiunea Sfântului Ierotei: acad. prof. dr. Ioan Aurel Pop de la Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Tudor Sălăgean, directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, prof. dr. Alexandru Simon de la Facultatea de Istorie și Filosofie de la UBB Cluj-Napoca, prof. dr. Alexandru Madgearu de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din București. Vor mai susține referate pr. dr. Ovidiu Panaite, pr. dr. Nicolae Bolea, conf. dr. Marius Telea și prof. Ioan Străjan. De la ora 13:00 va avea loc solemnitatea decernării titlului de Doctor Honoris Causa Preasfințitului Iustinian Chira, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. Programul întâlnirii va continua seara cu slujba Vecerniei la Catedrala reîntregirii din Alba Iulia, unde se va oficia slujba închinată Sfinților Mărturisitori Ardeleni. Tot atunci vor ajunge la Catedrala din Alba Iulia și moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care vor rămâne la Alba Iulia și a doua zi în cadrul Sfintei Liturghii (21 octombrie 2009). La Simpozionul dedicat Sfântului Ierotei, episcop de Alba Iulia, și la Liturghia solemnă, din data de 21 octombrie 2009, vor participa, alături de Înaltpreasfințitul Andrei, Preasfințitul Iustinian și mai mulți ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente