Simpozion național dedicat Sf. Împ. Constantin și Elena la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Oradea

Anul 2013 a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, drept „Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena”, la împlinirea a 1700 de ani de la Edictul de libertate religioasă de la Mediolan, din anul 313.

Cu acest prilej, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea a organizat, în perioada 23-24 mai 2013, Simpozionul național cu tema „Epoca, personalitatea și contribuția Împăratului Constantin cel Mare la libertatea și consolidarea Bisericii creștine”, a precizat Pr. Lect. Univ. Dr. Doru Fer.

Lucrările Simpozionului, la care au participat cadre didactice de la mai multe facultăți de teologie ortodoxă din țară, au debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată în străvechea biserică de lemn, monument istoric, cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” situată în campusul Universității.

După deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității, Părintele Prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Oradiei, a prezentat mesajul Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a transmis cuvânt de binecuvântare și de prețuire tuturor participanților. În mesajul său, Chiriarhul Oradiei a subliniat rolul determinant al Sfinților Împărați Constantin și Elena, cei întocmai cu Apostolii, în acordarea libertății de exprimare și manifestare a creștinismului. În urma Edictului de la Mediolan, Biserica a ieșit din catacombe la lumină, marcându-se astfel intrarea în legalitate a religiei creștine pe întreg cuprinsul imperiului.

În finalul alocuțiunii, Părintele Radu Rus a transmis, din partea Preasfințieie Sale, felicitări conducerii facultății și corpului profesoral, pentru eforturile depuse în realizarea acestui eveniment și pentru toată activitatea științifică și de cercetare.

În continuarea lucrărilor Simpozionului, s-a dat citire, de către Pr. Lect. Univ. Dr. Emil Cioară, prodecanul facultății, cuvântului de bun venit, adresat de către Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, decanul Facultății Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, tuturor celor prezenți, totodată, Preacucernicia Sa precizând faptul că asemenea evenimente cu un impact major în istoria creștinismului trebuie promovate, activitatea și contribuția Sfântului Împărat Constantin cel Mare, împreună cu mama sa Elena, reprezentând un reper atât spiritual, cât și existențial.

În cele două zile de desfășurare a lucrărilor simpozionului, participanții au reliefat, în referatele prezentate, chipul magnific al Sfântului Împărat Constantin cel Mare, subliniind faptul că, împreună cu mama sa Elena, a fost chemat, printr-o chemare tainică, spre a contribui la instaurarea Împărăției cerești pe pământ, sub forma Sfintei Biserici. Ei sunt numiți „vase de cinste”, deoarece se înscriu în rândul celor care au fost aleși de Dumnezeu pentru a deveni mărturisitori ai Celui înviat, iar apoi puși să vegheze la răspândirea noii Sale Împărății pe pământ. Fără aportul major al Sfinților Împărați Constantin și Elena, cu siguranță creștinismul ar fi arătat altfel, probabil fără mireasma teologică a veacului al IV-lea și chiar a celor următoare.

Pentru meritele și serviciile aduse creștinismului, Biserica le acordă cinstea cuvenită, fiind trecuți în rândul sfinților, numindu-i „cei întocmai cu apostolii”, devenind modele pentru cei care îl urmează pe Hristos și rugători pentru itinerariul duhovnicesc al creștinilor.

În cadrul simpozionului a fost prezentată și o expoziție de icoane, reprezentându-i pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Comentarii Facebook


Știri recente