Simpozion Național dedicat Mitropolitului Simion Ștefan

La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia s-a desfășurat astăzi, 20 octombrie, simpozionul național cu tema: „Mitropolitul Simion Ștefan-teolog, cărturar și patriot”, la care au participat numeroși teologi și profesori de specialitate, informează TRINITAS TV.

Lucrările simpozionului au fost precedate de oficierea unei slujbe de Te Deum, în Capela Facultății de Teologie, în prezența chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și a Preasfințitului Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei.

Susținerea referatelor, în cadrul sesiunii de comunicări, a avut loc în Aula „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă.

„Trebuie să recunosc faptul că deși s-au scos aici la Arhiepiscopia din Alba Iulia edițiile critice ale celor două lucrări monumentale ce i le datorăm Mitropolitului Simion Ștefan, Noul Testament și Psaltirea, nu mi-a venit mie gândul de a iniția procedura îndătinată de canonizare a vrednicului vlădică. Ea mi-a fost sugerată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În acest context simpozionul nostru care an de an se desfășoară în ajunul Sfinților Ardeleni anul acesta are în atenție personalitatea Mitropolitului Simion Ștefan”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

Tot astăzi, i se decernat titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Domnului Academician Ioan-Aurel Pop, profesor la Facultatea de Istorie și Filozofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române.

Vrednicul de pomenire Mitropolit Simion Ștefan a păstorit în Transilvania secolului al XVII-lea, de numele său fiind legată cea mai importantă perioadă de înflorire a tipăriturilor în limba română în această parte a țării.

Comentarii Facebook


Știri recente