Simpozion național de religie la Târgu Jiu

Colegiul Național ‘Spiru Haret’ din Târgu Jiu a organizat sâmbătă, 26 martie, cea de-a treia ediție a Simpozionului Național ‘Cultura și educația religioasă în contextul învățării interdisciplinare’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia. Din partea Arhiepiscopiei Craiovei a participat părintele Cosmin Bălan, protoiereu al Protopopiatului Târgu Jiu Sud.

Lucrările Simpozionului Național ‘Cultura și educația religioasă în contextul învățării interdisciplinare’ au început printr-o slujbă de Te Deum, săvârșită în Capela ‘Sfinții Gheorghe și Toma’ din cadrul școlii de către părinții Cosmin Bălan și Anghel-Nicolae Păunescu, profesor de religie la Colegiul Național ‘Spiru Haret’.

Pe lângă profesorii de religie înscriși au mai participat educatori, învățători și profesori de diferite discipline (română, istorie, chimie, fizică, biologie, educație fizică, educație plastică) din mai multe județe ale țării (Gorj, Dolj, Olt, Prahova, Ilfov, Constanța, Galați, Bacău, Neamț, Iași, Suceava, Maramureș, Cluj, Alba, Bihor, Arad și Timiș). Prin comunicările susținute s-au evidențiat rolul și importanța religiei în cadrul școlii și culturii românești în context interdisciplinar.

‘Spiru Haret’ – prima școală publică din Târgu Jiu

În prelegerea susținută, părintele profesor Anghel-Nicolae Păunescu a vorbit despre rolul Colegiului Național ‘Spiru Haret’ în viața culturală a orașului Târgu Jiu: ‘Colegiul nostru are doi patroni spirituali: Constantin Stanciovici-Brănișteanu și Spiru Haret. Primul a fost nu numai primul primar al orașului Târgu Jiu, dar și cel dintâi director al unei școli publice din orașul nostru. Prima oră de curs, ținută vreodată într-o școală publică românească din Târgu Jiu, a avut loc în data de 17 aprilie 1832, mai exact în Duminica Sfântului Apostol Toma. Acea modestă instituție de învățământ gimnazial a devenit cu timpul emblematică pentru învățământul gorjean, Colegiul Național ‘Spiru Haret’ de astăzi. De aceea au și fost aleși, ca hramuri ale capelei colegiului, ‘Sfântul Gheorghe’, ocrotitorul ctitorului, și ‘Sfântul Apostol Toma’. De asemenea, Crina Chiriac, profesoară de limba română în județul Iași, a scos în evidență legătura dintre religie și literatură: ‘A vorbi despre literatura română înseamnă a vorbi despre religie, deoarece poporul român ca neam este un popor creștin, creștinat, se știe bine, de Sfântul Apostol Andrei, așa cum atestă toate documentele istorice’ .

La final, prof. dr. Gheorghe Gorun, directorul colegiului, i-a felicitat pe participanți pentru comunicările susținute. Activitatea s-a încheiat printr-un program artistic, organizat de elevii și profesorii Colegiului ‘Spiru Haret’.

Simpozionul Național ‘Cultura și educația religioasă în contextul învățării interdisciplinare’ a fost inițiat de profesorii de religie Anghel-Nicolae și Felicia Păunescu, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, sub egida Ministerului Educației, Tineretului și Sportului (METS), a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj și a Casei Corpului Didactic (CCD) Gorj.

Comentarii Facebook


Știri recente